erička pevačica Areta Frenklin (Aretha Franklin) preminula je danas u 76. godini u rodnom Detroitu posle duge bolesti, okružena porodicom i prijateljima.

Areta Frenklin, poznata kao „kraljica soula“, jedna je od najuglednijih pevačica u američkoj istoriji.

Bolovala je od raka pankreasa, a poslednji put je nastupila u novembru 2017, na koncertu u organizaciji fondacije za borbu protiv side britanskog muzičara Eltona Džona.

Povezana vest:  Džastin Timberlejk nastupio na Eurosongu

Novinar i prijatelj porodice Rodžer Fridman naveo je na sajtu „Šoubiz 411“ u ponedeljak da je pevačica teško obolela, da je u Detroitu i da je porodica zatražila od publike da se moli za 76-godišnju legendu soula i da poštuje njenu privatnost.

Američki muzičar Stivi Vonder posetio je 14. avgusta teško bolesnu kraljicu soula u njenoj kući u Detroitu, a reči podrške su uputili brojni obožavaoci, prijatelji i muzičari na koje je uticala, medju kojima su Rod Stjuart, Maraja Keri, Misi Eliot i drugi.

Povezana vest:  RODŽER VOTERS "THE WALL" SA DECOM IZ PRIHVATILIŠTA NA SCENI KOMBANK ARENE

U karijeri je dobila 18 Gremija (Grammy) uključujući onaj za životno delo, kao i Nacionalni orden za umetnost, Predsednički orden slobode i članstvo u Kući slavnih rokenrola.

Areta Frenklin je vrhunac karijere doživela krajem 60-ih godina, a njene pesme „Respect“ i „Chain Of Fools“ su postali klasici. Njen poznate pesme su i „Freeway Of Love“ i „Who’s Zooming Who“. Glumila je u čuvenom filmu „Braća Bluz“.

Povezana vest:  Bob Dilan u julu na engleskom festivalu