jura_stublic

Jura proslavlja 30 godina Filmovih prvenaca

 

Rok muzičar Jura Stublić koncertom u zagrebačkom klubu „Bugalu“ (Boogaloo) 25. Februara proslaviće 30 godina od kako je njegov tada novotalasni sastav „Film“ objavio prvenac „Novo, novo, novo…“ i koncertni mini album „Film u Kulušiću Live“.

-Uveren sam da je u to doba delovala skupina autora koja je kreirala najsvetlije trenutke moderne kulture. Bilo je to poput Ilirskog preporoda – rekao je Stublić, a prenosi u saopštenju „Kroacija rekords“ (Croatia Records).

Povezana vest:  Koncert Zdravka Čolića 12. decembra u Areni

„Film“ se pročuo 1980. godine pobedom na Subotičkom festivalu sa generacijskom pesmom „Neprilagođen“, potom je za malu slovenačku kuću „Helidon“ objavio debitantski vinilni album „Novo, novo, novo…“ (1981), a ubrzo za veliki „Jugoton“ mini album snimljen 11. februara 1981. godine u kultnom, danas ugašenom zagrebačkog klubu „Kulušić“.

Iako kritika na prostoru bivše Jugoslavije obe ploče uvrštava među najbolja izdanja „Filma“, pre svega po nekoliko nekoliko pesama, ni „Novo, novo, novo…“, ni „Film u Kulušiću Live“ (1981) nisu u celosti objavljeni u na CD-u ili u digitalnoj formi.

Povezana vest:  Ritam Afrike i muškarac na visokim potpeticama večeras u „X Faktoru"!

Pred koncernto gostovanje u Beogradu marta 2009. godine, Stublić je rekao agenciji Beta da radi na kompilacijskom albumu na kome će se prvi put na CD-u naći neki rani radovi grupe „Film“, ali se takvo izdanje do danas nije pojavilo.

-Počeo sam da masterizujem naše stare snimke, prve albume grupe ‘Film’ koji nikad nisu izašli na CD-u, i onda ću napraviti jednu kompilaciju sa tim najstarijim radovima. Vrlo mi je to interesantno i sad otkrivam neke stare vrednosti u tome! Radim sa jako skupom opremom da to baš zvuči kao nekad i još bolje – rekao je tada Stublić.

Povezana vest:  Snimka MTV filmskih nagrada preko vikenda

Od ranih albuma „Filma“ za sada je „Kroacija rekords“ na CD-u jedino reizdao 2003. godine „Sva čuda svijeta“ (1983), a ostaju uz prvenac i „Kulušić“, još i „Zona sumraka“ (1982) i „Signali u noći“ (1985).