ChocolateSlatkišima protiv stresa

Istraživanja pokazuju da 7 od 10 osoba smatra svoj život stresnim, a za razliku od naših predaka čiji je stres bio pre svega telesne prirode, stres 21. veka je uglavnom mentalni i emocionalni.
Stres predstavlja fiziološki odgovor organizma na situaciju koju osoba doživljava kao ugrožavajuću po svoj telesni ili psihički integritet, piše portal Moj doktor.
Kada se govori o stresu, važno je razlikovati akutni (kratkotrajni) stres poput uboda, povreda…i hronični stres (kontinuirani ili povremeni) koji iscrpljuje organizam i čini ga podložnim nastanku raznih zdravstvenih poremećaja.
Naučnici Univerziteta Sinsinati, na čelu sa dr Urlihom Laijem tvrde da redovno konzumiranje slatkiša (šećera) ublažava negativne efekte stresa na imunološki sistem.
Istraživanje je urađeno na pacovima koji su bili podeljeni u tri grupe.
Uz normalnu ishranu, prvoj grupi je dva puta dnevno bilo ponuđeno da uzmu male količine vode zaslađene šećerom, drugoj voda zaslađena veštačkim zaslađivačima, dok je treća grupa samo pila vodu. Posle dve nedelje pacovi su bili izloženi i fizičkom i psihičkom stresu.
Rezultati su pokazali da su samo oni pacovi koji su konzumirali vodu zaslađenu šećerom imali značajno niže vrednosti hormona stresa u krvi, što navodi na zaključak da je šećer jedan od potencijalnih modulatora negativnih reakcija organizma na stres.

Povezana vest:  Brza hrana kriva za loše ocene?