Patriharh srpski Irinej preminuo je jutros u 7:07 u Vojnoj kovid bolnici „Karabruma“ u Beogradu, zvanično je saopštila Srpska pravoslavna crkva.

„U petak 20. novembra, u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici “Karaburma“ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović)“, navedeno je u saopštenju.

SPC navodi da će o svim drugim detaljima u vezi sa sahranom Njegove Svetosti Patrijarha javnost biti uskoro obaveštena.

Povezana vest:  Od ljubavi se zaista može umreti

„Večan mu oj spomen i Carstvo Nebesko!“.

Patrijarh Irinej rođen je 27. avgusta 1930. godine u selu Vidove kod Čačka i na krštenju je dobio ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a posle Gimnazije u Čačku i Bogosloviju u Prizrenu. Zatim diplomira na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Po završetku vojne službe postavljen je za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Povezana vest:  Kolone vozila kod Bačke Topole, Feketića i Beške

Pre stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od strane Patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Kalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu.

Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mesto rektora slavne Bogoslovije. Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog.

Povezana vest:  Gradonačelnik Beograda: voda u Beogradu bezbedna, širenje dezinformacija kažnjivo

Za Episkopa niškog izabran je 1975. godine.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve 22. januara 2010. godine izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

PHOTO: ATA Images