Žene koje se slabo bave fizičkom aktivnošću sklone su značajno većoj aktivaciji trombocita nego žene sa prosečnom ili odličnom kondicijom, rezultat je studije Austrijskog Kardio fonda u kojoj je učestvovalo 62 mlade žene, a koju su sproveli Institut za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Beču i Institut za sport Univerziteta u Beču.

Aktivacija trombocita može da dovede do stvaranja potencijalno životno opasnih trombova. Ovi krvni ugrušci mogu da zapuše krvne sudove (tromboza) i da dovedu do prekida snabdevanja organa krvlju.

Povezana vest:  Nemanja Rnić i HEAD & SHOULDERS FRESH & CLEAN

Saznanja ove studije su objavljena u međunarodnom čuvenom časopisu „Medicine & Science in Sports & Exercise“. Naučnici su ujedno uspeli i da dokažu da pojačana aktivnost prilično brzo dovodi do normalizacije funkcija trombocita – za to bi bio potreban odrađen trening izdržljivosti  u periodu od dva meseca tri puta nedeljno (trčanje od po maksimalno 40 minuta).

Povezana vest:  Dočekajte spremne sezonu venčanja

Rezultati studije, međutim, pokazuju da čak i umeren trening u sličnom kratkom periodu dovodi do značajno pozitivnih efekata. Ovim je potvrđeno da osobe u kondiciji u poređenju sa fizički neaktivnima imaju za oko 40 odsto manji rizik od kardio-vaskularnih oboljenja.

PHOTO:  Eurocomm-PR/Mario Lang