Francuski institut za ;svemirsku medicinu i fiziologiju (MEDES) traži dobrovoljce koji bi 60 dana proveli u krevetu ne radeći ništa osim obavljanja fizioloških potreba i za taj „rad“ bili plaćeni 16 hiljada evra.

Idealni kandidati za ovaj posao iz snova su fizički spremni muškarci stari između 24 i 45 godina koji ne puše, nemaju alergije i imaju maksimalni indeks telesne mase između 22 i 27, preneo je Gardijan (The Guardian).

Povezana vest:  Beč: „Pametna kuhinja" smanjuje bacanje namirnica

U studiji MEDES-a iz Tuluza, koja se bavi efektima mikrogravitacije na telo astronauta, ima mesta za 24 muškarca. Od njih se očekuje da jedu, piju, kupaju se i obavljaju fiziološke potrebe u krevetu.

„Pravilo je da svakog trenutka najmanje jedno rame mora biti u kontaktu sa krevetom ili okvirom“, kaže koordinator eksperimenta dr. Arno Bek i dodaje da je ideja studije da reprodukuje bestežinsko stanje na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Povezana vest:  Legendarne patike koje su se pre dve godine rasprodale u rekordnom roku stižu u Srbiju!

Pre nego što počnu sa dvomesečnim izležavanjem kandidati će dve nedelje provesti na intezivnim fiziološkim testovima i merenjima.

„Zatim će uslediti 60 dana tokom kojih moraju da ostanu u krevetu, sa glavom spuštenom za oko 6 stepeni“, rekao je Bek.

Nakon završetka eksperimenta, učesnici će još dve nedelje provesti na institutu u Tuluzu na programu oporavka, tokom koga će ponovo imati seriju testova kojima će naučnici pokušati da sagledaju negativne efekte produženog bestežinskog stanja na ljudsko telo.

Povezana vest:  Projekat „cleandanube“

„U određenim uslovima kardiovaskularni sistem je pogođen i nije u stanju da napravi isti napor kao i pre eksperimenta. Vidimo čak i tendenciju pada pritiska i vrtoglavice“, kaže Bek.

On je rekao i da će, kao i astronauti u svemiru, i učesnici eksperimenta patiti od gubitka mišića u dodnjem delu tela, opadanja gustine kostiju i poteškoća u stajanju, što je negativna strana ovog posla iz snova.