U centru pažnje manifestacije „Dani Beča u Beogradu“ od 6. do 8. novembra 2018. godine bio je kvalitet života građana. Odbornik u Pokrajinskoj i Gradskoj skupštini Beča, Kiristijan Dojč i zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, istakli su značaj kooperacije između dve metropole i dugogodišnju dobru saradnju.

Kao i drugi gradovi u centralnoj i istočnoj Evropi i uprava Grada Beograda vidi izazove u temama kao što su razvoj grada, digitalizacija, upravljanje otpadom, mobilnost, socijalna stanogradnja i aktivno starenje. Da bi razvili saradnju u ovim oblastima i produbili razmenu znanja i iskustava predstavništvo Grada Beča u Beogradu Eurocomm-PR organizovalo je „Dane Beča“. „Naš zadatak je da stvorimo platformu za produbljivanje odnosa između dva grada“, izjavila je direktorka Eurocomm-PR, Aleksandra Radl.

Povezana vest:  e-klubovi za žene na selu

Otvaranje „Dana Beča“ organizovano je u urbanom beogradskom ambijentu Dorćol Platz gde je austrijska dizajnerka Zabine Karner, apsolventkinja bečke modne škole „Hecendorf“ predstavila svoju aktuelnu kolekciju.

Tokom dvodnevne konferencije stručnjaci oba grada su kroz izlaganja i diskusije razmenili znanja i iskustva o najavljenim temama. Nakon toga eksperti su u okviru radionica produbljivali teme i dogovarali moguće buduće zajedničke projekte. „Imamo dosta toga da naučimo od Beča, posebno u pogledu digitalizacije i Smart city-ja“, rekla je Jovana Jovanović iz Sekretarijata za poslove načelnika Gradske uprave Beograda.

Povezana vest:  Mišel Obama i Lejdi Gaga na listi najbolje odevenih

Predstavnici bečkog gradskog stambenog preduzeća predstavili su stogodišnju istoriju „gradskih stanova“ i istovremeno najavili konferenciju „Housing for all“ koja se 4 i 5. decembra 2018. godine održava u Beču.

Osim što su učestvovali na konferenciji deo bečke delegacije posetio je beogradsku „Školu za dizajn“ i modni studio poznatog beogradskog dizajnera Igora Todorovića. „Moda je danas jedno globalno mesto i nema odrednicu grada, već odrednicu stila a Beč svakako jeste grad sa stilom“, izjavio je Todorović.

Povezana vest:  U ponedeljak počinje „Antico fest" u Delta Cityju

Bilans „Dana Beča u Beogradu“ je više od 150 učesnika konferencije, interesantna izlaganja i diskusije kao i angažovanja na budućim zajedničkim projektima.

„Naš moto je ’Posle Dana Beča, je pred Dane Beča’. To znači da sledeću manifestaciju već planiramo i to u februaru u Sofiji“, najavila je direktorka Eurocomm-PR, Radl.

PHOTO: EurocommPR/Z. Mirčetić