BASF je odabrao finski grad Harjavaltu kao svoju prvu lokaciju za proizvodnju materijala za izradu baterija za evropsko automobilsko tržište. Fabrika će biti izgrađena pored rafinerije nikla i kobalta čiji je vlasnik kompanija Norilsk Nickel (Nornickel).

Ova investicija deo je BASF-ovog investicionog plana vrednog 400 miliona evra koji je najavljen prošle godine i zasniva se na prvobitnoj proizvodnji materijala za izradu baterija, koja je otpočela u Harjavalti 2018. godine. Početak proizvodnje je planiran krajem 2020. godine, što će omogućiti da se oko 300.000 električnih vozila godišnje snabde BASF-ovim materijalima za baterije. Nova fabrika u Harjavalti koristiće lokalno generisane obnovljive izvore energije, poput energije vode, vetra i bioenergije.

Povezana vest:  Salon automobila od 22. do 31. marta na Beogradskom sajmu

Pored toga, BASF i Nornickel potpisali su dugoročni tržišni ugovor o snabdevanju niklom i kobaltom iz zaliha rafinerije metala Nornickel. Sporazum će omogućiti lokalne i sigurne zalihe sirovina za proizvodnju baterija na području Evrope.

Investiranje u novu fabriku u Finskoj učvršćuje BASF-ovu podršku agendi Evropske komisije za jačanje proizvodnje baterija u Evropi. BASF takođe razmatra i dodatne lokacije u Evropi za izgradnju novih fabrika za proizvodnju pomenutih materijala.

„Zahvaljujući investiciji u Harjavalti, BASF će biti prisutan u svim većim regionima sa lokalnom proizvodnjom i s klijentima koji dodatno podržavaju rapidno rastuće tržište električnih automobila”, izjavio je Kenet Lejn, predsednik Sektora katalizatora kompanije BASF. „U saradnji sa Nornickelom, stvaramo snažnu platformu koja spaja napore industrijskih lidera u zalihama sirovina i proizvodnju materijala za izradu baterija.”

Povezana vest:  Sjajan uspeh Opel Mokke: Već 200,000 porudžbina do sada

„Udruživanje nove BASF-ove fabrike i rafinerije kobalta i nikla Nornickel u Harjavalti omogućiće jedinstveni pristup lokalnim zalihama nikla i kobalta”, izjavio je Džefri Lu, viši potpredsednik Materijala za baterije u BASF-u. „Naši visoko niklovani materijali za katode su ključni za pružanje poboljšane gustine energije i boljeg opsega vožnje našim klijentima. Zahvaljujući ovom izvanrednom proizvodnom pogonu, BASF će moći da isprati evropske strategije za rast elektronske mobilnosti ključnih proizvođača automobilskih delova i dobavljača ćelija za baterije, uz pouzdane zalihe i blisku saradnju.”

Sergej Batekin, viši potpredsednik Prodaje, nabavke i inovacija u Nornickel-u, je potvrdio: „Drago nam je što proširujemo saradnju sa BASF-om, koji je jedan od naših dugoročnih strateških partnera. Sporazum čini važan deo Nornickel-ove inostrane strategije za širenje prisustva na svetskom tržištu materijala za izradu baterija i uspostavljanja dugoročne saradnje sa vodećim proizvođačima katodnih aktivnih materijala.”

Povezana vest:  Mazda3 pobednik u kompakt-klasi istraživanju instituta J.D. Power

Batekin je dodao: „Verujemo da električna vozila imaju veliki potencijal da promene globalnu industriju nikla, a Nornickel, kao vodeći svetski dobavljač rafiniranih niklovih proizvoda, ima jedinstvenu priliku da podrži tu transformaciju. Naročito smo ponosni što naša kompanija igra važnu ulogu u razvoju zelene ekonomije u Evropi i globalno. Nornickel se ponovo posvećuje dugoročnom održivom razvoju svojih zaliha i odgovorno učestvuje u svetskom lancu snabdevanja materijalima”.

Za više informacija o BASF-ovim Materijalima za baterije i e-mobilnosti, posetite sajt: https://catalysts.basf.com/products-and-industries/battery-materials