Fudbalska reprezentacija Francuske plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva, pošto je večeras u četvrtfinalu u Sen Deniju pobedila Island sa 5:2.

Golove za Francusku postigli su Olivije Žiru u 12. i 59. minutu, Pol Pogba u 20, Dmitri Paje u 43. i Antoan Grizman u 45. minutu. Strelci za Island bili su Kolbein Sigtorson u 56. i Birkir Bjarnason u 84. minutu.

Domaćin šampionata Evrope će se za plasman u finale boriti protiv selekcije Nemačke. Taj meč je na programu u četvrtak u Marseju.

U drugom polufinalu, u sredu, sastaju se Portugal i Vels.

Islanđani su vrlo ofanzivno počeli utakmicu, ali je Francuska brzo reagovala i već posle prvih 45 minuta obezbedila sebi plasman među četiri najbolje ekipe na šampionatu i tako okončala prvo učešće Islanda na nekom velikom takmičenju.

Povezana vest:  Mudrinski: Verujem da je najteži deo priprema prošao

Francuska je nakon toga preuzela kontrolu i povela već u 12. minutu.

Bleza Matuidi je gotovo sa sredine terena proigrao Žirua, koji je izašao sam ispred Hanesa Haldorsona i lako ga savladao.

Samo sedam minuta kasnije na semaforu je pisalo 2:0. Grizman je izveo korner, a najbolji u skoku bio je Pogba koji je glavom duplirao prednost Francuske.

Povezana vest:  Stojković: Šokiran sam, nemam neprijatelje

Utakmica je posle tog gola malo izgubila na ritmu, ali su Francuzi u samoj završnici poluvremena „nokautirali“ Islanđane.

Posle kratkog dodavanja Grizmana, Paje je šutirao sa 16-17 metara i pogodio za 3:0, da bi dva minuta kasnije Grizman, posle asistencije Žirua, sjajno lobovao golmana Islanda.

Island je u 56. minutu uspeo da smanji rezultat. Sigurdson je s desne strane ubacio loptu na peterac, a Sigtorson se najbolje snašao i savladao Lorisa.

Francuska je samo tri minuta kasnije odgovorila, pošto je Žiru glavom postigao svoj drugi gol na meču posle još jednog dobrog centaršuta Pajea.

Povezana vest:  Svet oduševljen Barselonom i Mesijem

Island je u 62. minutu mogao do drugog gola, ali je Loris odlično odbranio udarac Sverira Ingasona.

Selekcija Islanda se i pored velike prednosti Francuske nije predavala do kraja utakmice, pa je sedam minuta pre kraja uspela da postigne još jedan gol. Posle centaršuta s leve strane, Bjarnason je glavom poslao loptu iza leđa Lorisa.

Večerašnja utakmica Francuske i Islanda je bila prva sa sedam golova na evropskim prvenstvima još od meča Holandija – Jugoslavija (6:1) 2000. godine.