CONGOR_BARANJ_BEOGRAD

KUGLANJE
Čongor Baranj i Marija Kresović prvi na „Trapezu“
 
U sportskoj dvorani „Trapez“ u Lesnom u Poljskoj, u ponedeljak 22. oktobra počeće četvrto pojedinačno Prvenstvo sveta u kuglanju za seniorske kategorije. Učestvovaće u pojedinačnom delu  po 64 kuglaša i kuglašica iz 16 zemalja, u sprintu po 32, a za titule će se boriti i 32 miks tandema.
Srbija je kvalifikovala šest kuglaša i pet kuglašica. Selektor seniora Miloš Ponjavić  odlučio je da prvog dana pojedinačnog dela  igraju Čongor Baranj, Uroš Jagličić i Daniel Tepša,  da drugog dana na staze izađu Ribert Ernješi, Vilmoš Zavarko i Jovan Ćalić. Mirko Čukvas, selektor seniorki, ja za prvi dan odredio Mariju Kresović (devojačko Gajin) i Zoricu Barać, a drugog dana igraće Nevenka Joković, Renata Vilov  i Livia Santo.
– Videćemo kako će se stvari razvijati u pojednačnom delu i potom prijaviti i igračice za sprint – kaže selektor Mirko Čukvas.- Za kombinaciju će se računati najbolji razultat iz pojedinačnog dela – klasik i najbolji rezultat u sprintu, tako da moramo i o tome da vodimo računa.
Sistem takmičenje je promenjen u odnosu na Ricing gde se odmah igralo na ispadanje. U Lesnom će  svi igrati 120 hitaca, potom će 32 najlošija ispasti, a ostali će u drugom krugu igrati direktno na ispadanje po 120 hitaca, prvi sa 32, 2. sa 31… itd.
– Štite se time, donekle,  vrhunski igrači– kaže Ponjavić.- Mnogo je tada zavisilo od žreba, sve je ličilo na lutriju. I ove može da bude iznenađenja, ali mnogo manjih, jer kvalitet uvek dolazi do izražaja, kako odmiče takmičenje.
Miks tandemi  i sprint su i dalje po istom sistemu, igra se na setove i odmah se ide na ispadanje. Ako je u setovima 1:1 odlučuju dodatne „zlatne kugle“. Prvi krug pojednačnog dela – klasik (od 64 na 32) igraće se u ponedeljak i utorak,  u sredu 24. oktobra igraće se miks do finala, u četvrak 25. oktobra je drugi krug pojedinačno – klasik (1.-32, 2.-31,. 3.-33…) u petak 26. oktobra je klasik od četvrtfinala, u petak 26. oktobra je  polufinale pojedinačno – klasik i u subotu 27. oktobra finale pojednačnog dela – kalsik, kada će se proglasiti i najbolji  pojdinačno – za kombinaciju.
TV će prvi put prenositi šampionat sveta. Kamere su postavljene na nekoliko mesta, između ostalog i u čunjskom postolju, pa će se videti kao „rade“ kugla i čunjevi.
Na dosadašnja tri pojedinačna seniorska šampionata sveta, srpski kuglaši imali su mnogo uspeha. Osvojili su  deset trofeja, pet zlatnih, tri srebrna i dva bronzana.
Na prvom šampionatu po novim pravilima (pojedinačno – klasik, pojedinačno – za kombinaciju i parovi) u Skoplju 2006. Arpad Antal je postao šampion sveta u kombinaciji, a bronzu je osvojio u paru sa Danielom Tepšom.
Na drugom u Banjaluci 2008. Vilmoš Zavarko je postao prvak sveta u miksu sa Zoricom Barać a okitio se i sa dve vicešampionske titule – pojedinačno – za kombinaciju i pojedinačno- sprint. Bronzanu medalju su sprintu osvojio je Jovan Ćalić.
Na trećoj svetskoj smotri u Ricingu 2010. Zavarko je osvojio zlato – pojedinačno  -klasik i pojedinačno – za kombinaciju i srebro  pojedinačno – sprint.
Srbija je u bodovanju nacija  u Banjaluci bila prva, a u Ricingu  -treća.
Povezana vest:  DIZANJE TEGOVA, Doživotna suspenzija za iranskog dizača tegova