Rukometna reprezentacija Srbije upisala je prvu pobedu na Evropskom prvenstvu, pošto je večeras u Splitu pobedila selekciju Islanda sa 29:26 (12:12).

Srbija je takmičenje u Grupi A završila sa jednom pobedom i dva poraza, a isti skor ima i Island.

Izabranicima Jovice Cvetkovića je za prolaz u drugu fazu takmičenja bila potrebna pobeda od četiri i više golova razlike protiv Islanda i imali su u samom finišu meča šansu za to, ali Petar Nenadić nije iskoristio poslednji napad.

Povezana vest:  RUKOMETNI TURNIR, Crna Gora i Norveška sutra za zlato

Šanse za prolaz Srbije dalje i dalje postoje, ali sve zavisi od utakmice između Hrvatske i Švedske.

Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Žarko Šešum i Bogdan Radivojević sa po pet golova, po četiri su postigli Nemanja Zelenović i Nemanja Ilić, dok su se tri puta u strelce upisivali Petar Nenadić i Milan Jovanović.

U selekciji Islanda najbolji je bio Valur Gudjen Sigurdson sa osam golova.

Srbija je u prvih 15 minuta meča protiv Islanda u nekoliko navrata imala dva gola prednosti, ali se potom Gustavson razbranio, dok je Sigurdson bio više nego rasložen u napadu. I pored bolje igre Islanđana, na veliki odmor se otišlo nerešenim rezultatom (12:12).

Povezana vest:  SP ŠVEDSKA 2011, Rezultati 2. kola u Grupi 2 i tabela

Rukometaši Islanda su dosta agresivnije počeo drugo poluvreme, iskoristili su nerezonske šuteve i greške Srbije, tako da su u 43. minutu stigli do tri gola prednosti (16:19).

Kada je izgledalo da je utakmica rešena, Srbija je u 50. minutu golovima Jovanovića, Šešuma i Radivojevića stigla do izjednačenja (23:23). U poslednjih pet minuta utakmice Srbija je odigrala i najbolje, pogađali su Marsenić, Radivojević i Ilić pa je Srbija stigla do 29:26.

Povezana vest:  SP ZA ŽENE 2013, Sutra počinje SP, Srbija u pohodu na medalju

Islanđani nisu iskoristili poslednji napad, pa je Srbiji ostalo 15 sekundi da napravi podvig. Selektor Cvetković je na sedam sekundi pre kraja zatražio tajm-aut, ali to nije pomoglo. Nenadić je šutirao sa deset metara i nije bio precizan.