logo veslanje internacionalna regata u hrvatskoj

Srpski veslači na „izborima“ u Italiji i Hrvatskoj

Posle prve Izborne regate na Adi Ciganliji kandidati za sastav srpske veslačke reprezentacije od 11. do 13. aprila 2014. imaće i drugu. Tradicionalne internacionalne regate „Memorial Paolo D’Aloja“ u Piedoluku i Croatia Open u Zagrebu biće drugi skener za sastav državnog tima. U Italiju Srbija ide sa dve posade – dvojcem bez kormilara Nikola Stojić, Nenad Beđik i dubl skluom Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. Kvalifikacije su na programu u petak, 11. aprila, popodne, a prva finalna trka dan kasnije pre podne. U subotu popodne biće održane kvalifikacije za nedeljne trke.
– Regata u Italiji biće odličan test za Stojića i Beđika, tim pre što dolazi nekolicina vrhunskih posada. Pored domaćina, predstavnike će imati i Španci, Južnoafrikanci kao i Grci, koji posle duže pauze pokušavaju da se vrate na vrh. Mi smo bez bilo kakvog rezultatskog pritiska. Odlazimo da vidimo gde su njih dvojica u ovom trenutku, jer su zbog bolesti Beđika i povrede ruke Stojića imali malu pauzu u treninzima. Sada su obojica fit i iz dobrog treninga idu na proveru u Piedoluko – kazao je trener ove posade Saša Mimić.
Sa dubl skulom putuje član selektroske komisije Dejan Guslov, inače trener ovog čamca.
– Ovo je prva međunarodna regata Marjanovića i Filipovića u ovoj godini i prava provera forme s obzirom da će se ogledati sa nekim od najjačih svetskih posada. Odlično su trenirali, zaobišli su ih zdrastveni problemi i videćemo gde su i šta su u ovom trenutku. Nakon ove regate donećemo odluku da li će naredna provera biti neka domaća ili interancionalna regata sve sa ciljem što bolje pripreme na putu ka Evropskom prvenstvu u našoj zemlji – istakao je Guslov.
U Hrvatsku putuje brojan srpski veslački tim, predvođen članovima selektorske komisije Nebojšom Ilićem i Petrom Ibročićem, uz mnogobrojne trenere kandidata za nacionalni tim. Prvog dana regate u glavnom gradu Hrvatske u subotu, 12. aprila, na stazi će se naći Miloš Vasić, Radoje Đerić, Viktor Jasinski i Veselin Savić u skifu, Viktor Pivač i Goran Jagar, Igor Lončarević i Jovan Popović, te Iva Obradović i Ivana Filipović u dvojcu bez kormilara, a Miloš Stanojević i Nikola Selaković u lakom skifu. U konkurenciji seniora do 23 godine u dvojcu bez kormilara takmičiće se Aleksandar Beđik i Aleksa Stanković, a u skifu Martin Mačković, Nikola Kekić, Bojan Došljak i Uroš Marinković.
– Posle prve Izborne regate na Adi Ciganliji regate u Hrvatskoj i Italiji po planu i programu rada seniorskih selekcija predstavljaju drugu izbornu proveru za sve kandidate za sastav nacionalnog tima. Nakon ovih takmičenja trebalo bi da imamo bližu sliku o tome ko će nas predstavljati na Evropskom prvenstvu u Beogradu. U Zagreb putuju i seniori A i seniori B, a na žalost nećemo nastupiti u najjačem sastavu budući da regatu propušta Miljan Vuković zbog zdarstvenih problema. Zbog toga će, recimo, Đerić veslati samo u skifu. Odredili smo posade za prvi dan, a naknadno ćemo odlučiti ko će i u kom čamcu veslati drugog dana regate u Zagrebu – istakao je Nebojša Ilić.
Pored seniora Srbije na Croatia Openu će učestvovati i brojan veslački podmladak koji će, branći boje svojih klubova, imati važan test za sastave mlađih nacionalnih selekcija.

Povezana vest:  BALKANSKO PRVENSTVO, PLOVDIV, Još tri srebra u Plovdivu