Takmičari Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva stigli su danas u Mostar, gdje će se u subotu 27. augusta u sportskom spektaklu nadmetati za laskave naslove pobjednika na Starom mostu. Pored toga, Mostar će ovih dana biti domaćin i prvog međunarodnog cliff diving trening kampa.

Elita svjetskog cliff divinga sedmu sezonu uzastopno gostuje u Bosni i Hercegovini, a Mostar je peta ovogodišnja stanica. Pripreme za subotnji spektakl pri samom su kraju, a atmosfera u gradu na Neretvi se lagano zagrijava i sve je u znaku takmičenja najboljih svjetskih skakača i skakačica.

Takmičari će danas obaviti prvi trening direktno sa mosta, a večeras na rasporedu imaju i „lucky draw“, odnosno žrijebanje redoslijeda kojim će nastupati. Lucky draw se uvijek bazira na nekoj zabavnoj aktivnosti, najčešće inspirisanoj lokalnom tradicijom. Prošle godine u Mostaru je to bila popularna „Šlaufijada“, trka u prelasku Neretve na šlaufu.

Povezana vest:  Kajakaši uspešni na SP u Moskvi

U četvrtak je na redu prva serija takmičarskih skokova, koja će se – kao i prošle godine – skakati direktno sa luka Starog mosta, u čast višestoljetne tradicije skokova u Mostaru. Ostale serije skokova (u petak i subotu) skakat će se sa platforme visoke 27 metara za muškarce, odnosno 21 metar za žene. Finale počinje u 16 sati u subotu 27. augusta, kada su na rasporedu treća i četvrta serija.

Prvenstvo ove godine ima jednu novinu, a to je međunarodni cliff diving trening kamp za mlade skakače na kojem će vještine brusiti neki budući šampioni. Upravo je Mostaru pripala čast da bude prvi domaćin kampa, koji će se održati od 23. do 28. augusta na obnovljenoj skakaonici Duradžik, pod palicom legendarnog Orlanda Duquea. Kolumbijac danas obavlja dužnost Sportskog direktora Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, a u junu je lično prisustvovao svečanom otvaranju „novog“ Duradžika. Narednih dana će mlade nade cliff divinga trenirati sa bivšim svjetskim prvakom i učiti od njega.

Povezana vest:  VESLANJE, Srbija domaćin Evropskog šampionata 2014!

Prethodnih godina, postao je popularan dolazak na Red Bull Cliff Diving vozom iz Sarajeva. I ove godine zainteresovani do Mostara mogu stići brzim vozom koji saobraća na liniji Sarajevo-Čapljina-Ploče i nazad. Voz iz Sarajeva polazi u 7:15h, a u Mostar stiže u 9:12h. Povratak iz Mostara je u 19:56h, sa dolaskom u Sarajevo u 21:51h. Više informacija može se dobiti na Željezničkoj stanici u Sarajevu.

Povezana vest:  Čavić bez medalje u finalu 100 metara leptir

Takmičenje će se prenositi uživo na Red Bull TV u subotu 27. augusta od 16:30 sati, kao i na Facebook i YouTube kanalima prvenstva. Prvi dan takmičenja moći će se pratiti uživo na Red Bullovom globalnom TikTok kanalu, u petak 26. augusta od 16 sati.

Sve informacije o takmičenju dostupne su na zvaničnoj stranici prvenstva i redbull.ba.

Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool