srpski_film_plakatRadoslav Zelenović: Protivim se zabrani filmova

 

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović izjavio je povodom medijskih napisa u vezi sa „Srpskim filmom“, da je on protiv zabrane prikazivanja, a da je pravi problem taj što nemamo bioskope u kojima bi se različiti filmovi davali u adekvatnim terminima.

„Srpski film“ Srđana Spasojevića od premijere u proleće ove godine u Americi, preko niza stranih i domaćih festivala, do ovih dana kada je na repertoaru bioskopa u Beogradu, izaziva oprečne komentare – od pohvala za hrabrost do osuda zbog šokantnih scena nasilja.

Zelenović je naglasio da je „dobar deo karijere posvetio skidanju zabrana sa naših filmova“.

-Mi smo zanimljiva zemlja kada su u pitanju zabrane. Od 1947. do 1972. ili do kraja crnog talasa u našoj zemlji je proizvedeno nešto više od 400 filmova i samo je jedan zvanično zabranjen – rekao je on navodeći omnibus iz 1963. godine „Grad“ Živojina Pavlovića, Kokana Rakonjca i Marka Babca.

Povezana vest:  Filmski dan: "Klasične melodrame, originali" u subotu, 24. Jul u Domu omladine

-Kada tako gledate, mi smo jedna prilično demokratska zemlja. Međutim, po raznim osnovama postojalo je nešto što sam nazvao zonom sumraka – tridesetak filmova koje niste mogli da vidite, mada ih niko nije zabranio, te sam ih nazvao ‘zabranjeni bez zabrane’ – ukazao je Zelenović.

On je podsetio da je sredinom 80-ih godina 20. veka na festivalu u Vrnjačkoj Banji pokrenuta inicijativa da se svi filmovi pogledaju „jer neprirodno je da znate poslednji američki ili evropski film, a da ne znate sve filmove iz svoje kinematografije“.

Povezana vest:  Uspeh „Porno bande“ u regionu

Zelenović je dodao da su na osnovu te akcije konačno prikazani filmovi kao što su „Zaseda“, „Sveti pesak“, „Doručak sa đavolom“, „Slike iz života udarnika“, „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“…

-Pred same ratne događaje uspeli smo zvanično, sudski da skinemo zabranu sa filma ‘Grad’ na ponovljenom suđenju u Sarajevu – naglasio je on.

Ističući da je protiv zabrana, ukazao je da su „najveći stradalnici u tranziciji u kulturi – srpski bioskopi“.

-Mi nemamo bioskope da bi neki filmovi koji nisu za redovni termin mogli da se prikazuju. To što festivali prikazuju ‘Srpski film’ u 22 sata ili u ponoć, to je njihova odluka. Ne postoji nikakva cenzura – rekao je on dodavši da je nekada postojala komisija za pregled filmova, koja je ukinuta.

Povezana vest:  Povratak dadilje s kišobranom

Zelenović je ocenio da je mnogo veći problem od ovog pojedinačnog slučaja to što „nema uopšte bioskopa i što ste u situaciji kada pravite film da ne znate za koga ga pravite, gde će se prikazivati“.

-Stalno se zalažem da svaki grad, od Subotice do Vranja, kao što ima biblioteku i muzej, tako ima svoj bioskop i da o njemu brine grad – zaključio je on.