Bečki koncern „Viner Štatverke“ (nem. „Wiener Stadtwerke“) koji objedinjuje gradske kompanije u oblasti mobilnosti, energije, pogrebnih usluga i informacionih tehnologija tri četvrtine svojih investicija ulaže u ekološke projekte. Jedan od tih projekata je Smart kampus, centrala preduzeća Bečke mreže koje je odgovorno za snabdevanje grada strujom, gasom i grejanjem.

Smart kampus je otvoren 2016. godine i zapošljava 2.400 ljudi. U novu centralu su integrisane usluge koje su nekada bile raspoređene na deset različitih lokacija u gradu. Zatvaranje tih lokacija je imalo logističke prednosti, ali i pozitivan uticaj na životnu sredinu. Zgrada kombinuje pametnu tehnologiju, solarne panele i standarde pasivne kuće, pa je u proteklih pet godina smanjila emisiju ugljen-dioksida za 10.000 tona.

Povezana vest:  Prolećna kampanja brenda Diesel pomera granice kreativnosti

„Prilikom izgradnje centrale smo takođe vodili računa o životnoj sredini. U određenom segmentu transporta smo koristili železnicu umesto kamiona čime smo smanjili emisiju ugljen-dioksida za 55 tona“, objašnjava Gerhard Fida direktor Bečkih mreža. Solarni paneli koji su postavljeni na krovu zgrade proizvode 500 megavatsati struje godišnje koja se koristi za snabdevanje kancelarija i postrojenja, ali i punjenje električnih automobila u centrali.

Povezana vest:  Oko 2.300 Deda Mrazeva trealo ulicama Beograda

Bečke mreže će do 2024. godine izdvojiti 346 miliona evra za finansiranje projekata koji će da doprinesu ostvarenju klimatskih ciljeva. Preduzeće je najveći austrijski snabdevač strujom, gasom i grejanjem.

PHOTO: Wiener Netze/David Bohmann i Wiener Netze / Manfred Tucherl