Prva revija održive mode Verice Rakočević, Tamare Jarić i Igora Todorovića,  biće održana 29. novembra, u 18h, u svečanoj Sali Skupštine grada Beograda,a u organizaciji Fabrika. Ova tri vrhunska modna kreatora će prikazati mini kolekcije i po završetku revija će se obratiti publici i pojasniti njihovo viđenje održive mode.

Održiva moda je doživela ogromnu ekspanziju u celom svetu, pogotovu sa pandemijom Corona virusa i  postala je ne samo apsolutni trend, nego i imperativ, pre svega iz razloga što je modna industrija veliki zagađivač planete(zvanično, 10% emisije štetnih gasova na planeti proizvodi modna industrija). Mnogi najpoznatiji svetski kreatori su počeli da rade održivu modu i to je sada nezaustavljiv proces. „Održiva moda je postala ekološka i socijalna odgovornost“. Taj pokret podrazumeva ne samo proizvodnju održive mode, već kompletnu kampanju, koja ne podrazumeva samo insistiranje na recikliranju materijala, već i niz drugih aktivnsoti među kojima je i povratak na nekadašnji sistem funkcionisanja kada su se radile 2 kolekcije godišnje, a ne kao sada 5, 6, pa i više, što će rezultirati smanjenjem hiperprodukcije proizvodnje, poznate ličnosti se kao primer, pojavljuju na velikim događajima u već viđenim haljinama….. Carlo Capasa, direktor Milanskog Fashion weeka je najavio od Seprembra obnavljanje „green Fashion award“ kao gala završnicu Milanskog Fashion weeka i čuveni „green carpet“ koji okuplja sve što nešto znači u svetskoj modi i koja postaje možda i najvažnija nagrada u modnoj industriji, što je veliki podsticaj u svim nastojanjima na insistiranju bavljenja održivom modom.. 

Povezana vest:  Drugi krug masovnog testiranja u Beču

Kako je održiva moda u Srbiji minimalno, ni približno dovoljno zastupljena,  agencija Fabrika je odlučila da krene sa kampanjom, kako bi što više modnih kreatora i modnih kuća počelo da radi održivu modu. Više nego ikada, u toku je globalna kampanja za očuvanje planete, ali se pre svega mora insistirati na ličnim, individualnim promenama i isticanju značaja održive mode, edukaciji i delovanjem na svim nivoima.

Povezana vest:  Frikom vam predstavlja King Extra Croccante!

Kako bi kampanja koju želimo da pokrenemo bila što efikasnija, odlučili smo da napravimo modnu reviju sa našim najpoznatijim modnim kreatroima koji zahvaljujući svom radu i ugledu imaju veliki uticaj na javnost i modni svet, nadajući se da će svojim primerom omasoviti primenu održive mode u našoj zemlji, a to su Verica Rakočević i Igor Todorović, a kolekciju održive mode će pored njih prikazati i kreatorka Tamara Jarić koja već godinama živi i uspešno radi u inostranstvu i sigurnim koracima gradi uspešnu Internacionalnu karijeru.

Povezana vest:  Jubilarni deseti karavan Izađi mi na teglu - počinje potraga za najboljim majstorima ajvara u Srbiji