Kada su u pitanju osobe koje žive u gradskim sredinama, suva koža povod je za posetu dermatologu u preko 40% slučajeva. Sličan, negativni, trend rasta prisutan je i kada se govori o atopijskom dermatitisu. Tokom poslednjih 30 godina, broj ljudi koji pate od atopijski suve kože povećao se skoro tri puta. Takođe, ovo oboljenje sve češće se javlja i kod dece.

Naučna istraživanja ukazuju da na rast broja osoba koje su se, u određenom periodu ili hronično, susrele sa neprijatnim simptomima suve kože i atopijskog dermatitisa presudno utiče nekoliko spoljašnjih faktora: zagađenja vazduha i sve veći broj sati proveden u zatvorenim, veštački klimatizovanim, sredinama.

Zahvaljujući dugoj tradiciji kliničkih ispitivanja i dermatoloških studija, Eucerin®  razume specifične potrebe savremenog čoveka. Zato u svojojoj bogatoj dermokozmetičkoj ponudi posebnu pažnju posvećuje nezi i zaštiti suve i atopijski suve kože.

Ali, ove jeseni Eucerin ide i korak dalje! Izlazeći u susret potrebama svojih korisnika oktobar –  mesec sezonskih promena, posvećuje nezi suve i atopijski suve kože!

U toku Oktobra – Meseca suve kože, kupovinom Eucerin preparata za suvu kožu sa ureom ili preparata iz Eucerin AtopiControl linije za atopijski suvu kožu u iznosu preko 1.000 dinara, stičete pravo na poklon, Eucerin®pH5 – ulje za tuširanje za svakodnevnu negu, koje neguje i štiti kožu od isušivanja, dok vas uz kupovinu u vrednosti preko 2.500 dinara, kao poklon očekuje elegantna ešarpa.      

Umirite i zaštitite suvu kožu

Odgovarajuća nega važna je za svaki tip kože, ali postoje situacije u kojima je odgovarajuća nega više od toga – uslov svakodnevice oslobođene neprijatnosti i stega. To, nažalost, najbolje znaju oni čija je koža suva, jer nedostatak vlage prouzrokuje niz neprijatnosti, od zatezanja, svraba i perutanja, do pucanja i ogrubelosti na dodir. Ovi simptomi mogu varirati zavisno od stepena i mesta pojave suve kože.

Povezana vest:  Zaječarsko pivo pokreće nacionalnu kampanju: OTVORIMO ZAJEDNO NARODNI MUZEJ!

Isušivanje kože, najjednostavnije rečeno, predstavlja “začarani” krug iz koga je nemoguće izaći bez adekvatne i redovne nege. Taj krug započinje narušavanjem barijerne, to jest zaštitne funkcije površinskog sloja kože, usled čega se smanjuje broj lipida ceramida u koži, što dovodi do intezivnijeg gubitka vlažnosti i smanjene sposobnosti kože da zadrži vlagu. Istovremeno, opada i nivo prirodnih vlažećih faktora, pa koža dalje gubi sposobnost da zadrži vodu. Da bi se prekinuo ovaj neželjeni, začarani krug, i koža zaštititila od daljeg gubitka neophodne vlažnosti, potrebna joj je redovna i adekvatna nega specijalno formulisanim preparatima koji obnavljaju barijernu funkciju kože i nadoknađuju nedostatak prirodnih vlažečih faktora.

Odgovarajuća nega za suvu kožu trebalo bi da sadrži aktivne sastojke, kao što su urea, mlečna kiselina (laktat), gliko-glicerol i ceramid-3. Urea i laktat obnavljaju nedostajuće prirodne vlažeće faktore, što doprinosi vezivanju vlage u gornjem sloju kože. Minimalna preporučena koncentracija uree u preparatima za suvu kožu trebalo bi da bude 5%, dok je veoma suvoj koži potrebna veća koncentracija uree i drugih hidrirajućih faktora. Gliko-glicerol, sa druge strane, potpomaže funkciju akvaporina, mreže vodenih kanalića, u dubljim slojevima kože čime se obezbeđuje dugotrajna hidratacija, a Ceramid-3 pomaže obnavljanje lipidne barijere i time ublažava gubitak vlage.

Eucerin preparati za suvu kožu sa ureom umiruju i omekšavaju suvu i izrazito suvu kožu, a sadrže upravo ove sastojke.

Eucerin Urea Repair Plus linija sadrži jedinstvenu, visoko efikasnu kombinaciju svih koži neophodnih prirodnih vlažećih sastojaka koji se bore protiv suve i veoma suve kože tela.

  • losion za telo sa 5% uree za suvu kožu i losion za telo sa 10% uree za veoma suvu kožu
  • krema za ruke sa 5% uree i krema  za stopala sa 10% uree

Eucerin s ureom za suvu kožu sadrži prirodne vlažeće faktore, ureu i mlečne kiseline, koji poboljšavaju sposobnost kože da vezuje vodu, umiruju je i omekšavaju.  

  • dnevna i noćna krema za lice sa 5% uree
  • balsam za izuzetno suve usne

Eucerin Hyal-Urea linija sadrži kombinaciju uree i hijaluronske kiseline, što je čini idealnom za negu izrazito suve kože lica koja prolazi proces starenja. To je čini jedinstvenom, jer, iako suva koža doprinosi nastanku bora, veoma je malo preparata protiv bora koji su kreirani za osobe sa suvom kožom.

  • kreme za lice za dan i noć
  • krema za negu osetljivog podrućja oko očiju 
Povezana vest:  M&M's čokoladice oficijelni slatkiš Fudbalskog saveza Srbije narednih godinu dana

Olakšanje i nega za atopijski suvu kožu

Atopijski dermatitis nije posledica samo manjka vlage, već i poremećaja metabolizma masnih kiselina, što kao posledicu ima narušavanja barijerne funkcije kože, a zahteva još striktniju rutinu nege i pažljiviji izbor preparata, nego suva koža. Nije dokazano postojanje jedinstvenog uzroka atopijskog dermatitis. Ipak, istraživanja su ukazala da na mogućnost pojave ovog oboljenja utiče genetika, pol (žene su podložnije) i starost majke u doba rođenja deteta. Na povećanje rizika za pojavu atopijskog dermatitisa utiče život u u gradu sa visokim nivoom zagađenja ili u hladnom klimatskom području. Takođe, postojeće simptome može pogoršati i niz drugih uticaja, poput određene vrste hrane i pića, alergena, formaldehida, deterdženata za pranje, stresa, nesanice, znoja, duvanskog dima…

Atopijski dermatitis, koji pogađa 10% svetskog stanovništva, među kojima je 10 do 20% dece, je hronično, dugotrajno oboljenje, koje karakterišu suva, ljuspasta koža sklona iritaciji i povremena upalna stanja sa neprijatnijim simptomima. Za ovo oboljenje koje ima dve faze, aktivnu i neaktivnu, još nije pronađen lek. Kod upalnih stanja atopijskog dermatitisa dermatolozi često preporučuju medicinske kreme, a one najčešće sadrže kortikosteroide, koji su veoma efikasni, brzo deluju i ublažavaju svrab. Međutim, kortokosteroidi nisu dugoročno održivo rešenje, jer mogu imati neželjene efekte, smeju se korisiti samo 5-7 dana uzastopno i ne smeju se nanositi na velike površine kože.

Povezana vest:  GORENJE RETRO BULLI FRIŽIDER PARKIRAN NA MARKETING SAMITU U BEOGRADU

Eucerin AtopiControl Acute Care krema iz istoimene linije preparata, pruža efikasno olakšanje tokom akutne faze bolesti, a pogodna je i za osetljivu dečju kožu. Pravovremenim korišćenjem Eucerin kreme za akutnu negu može se smanjiti potreba za kortikosteroidima. Ova krema, kao i losioni i kreme iz Eucerin AtopiControl linije, sadrže kombinaciju regenerišućih omega-6 masnih kiselina (ulje noćurka i ulje semena grožđa), koje umiruju i hrane obolelu kožu istovremeno obnavljajući prirodnu zaštitnu funkciju kože, i likokalkona A (ekstrakt iz korena sladića) za obnavljanje i jačanje barijerne funkcije kože. Eucerin AtopiControl Acute Care krema, dodatno, sadrži mentoksipropandiol, koji deluje protiv svraba, i dekandiol, koji deluje antibakterijski, efikasno suzbijajući razvoj bakterija usled stalnog češanja.

Osim što pružaju osnovnu negu i intenzivno hidriraju kožu, preparati iz Eucerin AtopiControl  linije ublažavaju sve simptome koji su povezani sa atopičnom kožom.

  • losion ulje za kupanje i losion za telo
  • krema za negu kože lica
  • krema za područja kože u akutnoj fazi oboljenja

INFO PLUS: Svi Eucerin preparati  nemanjeni suvoj i atopičnoj koži   ne sadrže parabene, boje i mirise.

Njihova efikasnost i dobra podnošljivost  na koži potvrđena je kliničkim i  dermatološkim studijama.