roman_polanski3Roman Polanski u teškoj depresiji

 

Francuska Akademija lepih umetnosti navodi da poznati filmski reditelj Roman Polanski pokazuje „znake teške depresije“ što zahteva njegovo „hitno oslobađanje“ iz kućnog pritvora u Švajcarskoj gde čeka odluku suda o izručenju američkim vlastima povodom optužnice za sekuslani odnos sa maloletnicom od pre 33 godine.

-Znaci teške depresije postaju veoma zabrinjavajući što nalaže njegovo hitno oslobadanje – ističe se u saopštenju objavljenom na internet sajtu časopisa „La regl di že“ na čijem se čelu nalazi francuski filozof Bernar Anri Levi, prenosi agencija AP.

Povezana vest:  KRUNIĆEV KUTAK CELULOIDNE MRŽNJE PREDSTAVLJA: Film Srđana Dragojevića „Parada“

-Pošto je Polanski inicijalno predviđenu kaznu izdržao još pre trideset godina, ne vidimo razlog zbog kog je zahtev za izručenjem i dalje na snazi – napisali su u svom saopštenju članovi francuske Akademije lepih umetnosti ističući da ih je potreslo saznanje u koliku je depresiju zapao njihov kolega zbog produženja zatočenja.

Roman Polanski (76) koji se već duže vreme nalazi u kućnom pritvoru u svojoj rezidenciji u Gštadu u Švajcarskoj, početkom maja oglasio se na istom sajtu tekstom naslovljenim „Više ne mogu da ćutim!“.

Povezana vest:  DODELA OSKARA 2012, Ðakonije na banketu nakon dodele Oskara

Poznati reditelj u tekstu traži da se prema njemu postupa kao prema svim ostalim ljudima i ocenjuje da se zahtev američkih sudskih vlasti za njegovo izručenje „zasniva na laži“.