Diplomski-filmovi-studentkinje-FDU-plakat

Projekcija diplomskih filmova Jelene Gavrilović i Đurđije Radivojević

 

Utorak, 28. april 2015. u 20:00

Dom omladine Beograda//Velika sala

Prva javna projekcija diplomskih filmova studentkinja FDU-a, generacija 2009-2013. U pitanju su filmovi rađeni na IV godini studija, pod mentorstvom profesora Srdana Golubovića. Iako stilski i žanrovski drugačiji, ovi filmovi su povezani ženskom perspektivom i tretmanom savremenih društvenih problema kroz ličnu i intimnu vizuru glavnih junaka. Raniji radovi autorki prikazivani su i nagrađivani na raznim domaćim i međunarodnim festivalima. 

 

ULAZ JE SLOBODAN!

Jelena Gavrilović je rođena u Beogradu 1990. Trenutno je na master studijama filmske i televizijske režije na FDU. Njen kratki film Momci, gde ste prikazan je na mnogim domaćim i stranim festivalima i osvojio je nekoliko nagrada, uključujući Srebrno jaje na Kustendorfu 2012, Zlatnu medalju za kratki igrani film na Kratkom metru 2012, Nagradu za najbolji kratki film na GoEast festivalu u Vizbadenu i Kristalnu prizmu (srpski oskar) za najbolji kratki film 2013. Njen naredni film Nešto slatko snimljen je u okviru projekta Sarajevo grad filma 2012. i dobitnik je British council nagrade na Sarajevo film festivalu iste godine. Zatim, 2013. režira prvu regionalnu veb seriju „#SamoKažem“ u produkciji B92 fonda i Tuna fish studia. Serija osvaja osvaja prestižnu nagradu Satelit koju dodeljuje Internacionalna novinarska agencija (IPA) u Holivudu, u kategoriji originalni novi format.

Povezana vest:  Počinje besplatno online zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije

Đurđija Radivojević rođena je 10.11.1986. godine u Beogradu. Diplomirala je glumu 2008. godine na Akedimiji umetnosti, a zatim filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2013. godine. Dobitnica je nagrade „Radoš Novaković“ koju dodeljuje FDU za najuspešnijeg studenta režije. Do sada je snimila više kratkih igranih i dokumentarnih filmova – Poslednja mrva sna, Faca, Taksistički, koji su prikazivani i nagrađivani na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima.

Povezana vest:  Dane austrijskog filma od 14. do 20. oktobra, gost Štefan Ruzovicki

 

FILM: SVE JE VIŠE STVARI KOJE DOLAZE

kratki film Jelene Gavrilović

FDU, 2015.

Trajanje: 23′

Jovana se nedavno odselila od svoje porodice i započela samostalan život. Jednog letnjeg dana, ona odlučuje da ih poseti i pojede ostatke ručka. Tamo zatiče svoju majku koja je u depresiji zbog gubitka posla i odlučuje da je izvede na pivo.

 

Igraju: Ana Mandić, Draginja Voganjac, Saša Torlaković, Ljubica Nedić, Igor Žimbrek

Scenario: Dimitrije Kokanov i Jelena Gavrilović

Direktor fotografije: Igor Đorđević

Produkcija: Sara Andrejević

Montaža: Nataša Pantić

Dizajn zvuka: Branko Topalović

Scenografija: Mila Jovanović

Kostim: Maria Marković

Organizacija: Nada Savić i Balša Đuković

*******************************************************

FILM: KAD BI OVCE BILE ROZE

Povezana vest:  Sutra bioskopska premijera Žene sa slomljenim nosem

kratki film Đurđije Radivojević

FDU, 2015.

Trajanje: 29′

Film se bavi problemom bele kuge, masovnim napuštanjem sela i našim nestajanjem uopšte, kroz prizmu dečije nevinosti i naivnosti. Marko (9) je jedino dete u selu. Njegovo detinjstvo je usamljeno, jednolično i usmereno na odrasle. Međutim, kada upozna Bibera, Šotku i Laća, svoje vršnjake koji u ovo selo dolaze sa namerom da mu pomognu da se izbori za „prava dece“, Marko upoznaje svu radost odrastanja kroz druženje i poneki nestašluk.

 

Igraju: Vasilije Prvulović, Predrag Ejdus, Jelena Vrcibradić, Veljko Smiljanić, Katarina Kovačević, Miloš Arsić, Zinaida Dedakin

Scenario i režija: Đurđija Radivojević

Direktor fotografije: Filip Orlandić-Stojanovski

Produkcija: Pavle Stevanović

Montaža: Davor Bosankić

Dizajn zvuka: Marko Đukić

Originalna muzika: Dorotea Vejnović

Scenografija: Mina Lazarević, Sanja Bulat, Jelena Prekajski

Kostim: Kristina Kostić