JulianRichards1

Haron reditelju Julianu Richardsu

Prvi dobitnik nagrade Haron, koju Dead Lake Horror & Wine Festival za izuzetan doprinos i promociju horor umetnosti, je cenjeni velški reditelj, scenarista i producent Julian Richards.

On će nagradu primiti na otvaranju festivala 9. septembra u bioskopu Abazija, kraj jezera Palić.

Nagradu Haron Festival će svake godine dodeljivati istaknutim predstavnicima horor žanra, koji će biti i specijalni gosti Dead Lake Horror & Wine Festivala. Haron je ime skeledžije iz grčke mitologije koji u Hadu prevozi mrtve duše preko reke Stiks (granice između sveta živih i sveta mrtvih). Autorka statue Haron je Marija Tavčar, lutkarka i kostimografkinja.

Julian Richards će drugog festivalskog dana, 10. septembra, od 18 časova u bioskopu Abazija održati masterclass o produkciji nezavisnih horor filmova u Evropi. Predavanje ovog vrsnog producenta, čiji su filmovi prikazivani na svim značajnim festivalima širom sveta, izuzetna je prilika za mlade producente, ali i sve zainteresovane filmadžije, da saznaju dragocene profesionalne informacije iz prve ruke.

Povezana vest:  Oliver Plat u novom filmu Iks men

Julian Richards je dvostruki dobitnik Zlatnog Melijesa (Melies D’Argent), zajedničke nagrade koju dodeljuju svi festivali fantastike jednom godišnje za najbolji evropski horor ili film fantastike. Ovu nagradu je dobio za debitantsko ostvarenje „Darklands“ (1996) i za „The Last Horror Movie“, kultni film koji je osvojio čak 16 nagrada, uključujući i onu na Raindance Film Festivalu za najbolji britanski film 2005. godine. Njegov film „Summer Scars“ je 2007. osvojio dve BAFTA nagrade (koje dodeljuje British Academy of Film and Television Arts). Vlasnik je kompanije Jinga Films, producentske i distributerske kuće specijalizovane za plasman nezavisnih horor filmova iz celog sveta. Filmovi koje on distribuira su bili u programima najznačajnijih svetskih festivala kao što su Sundance, Tribeca, Filmski festival u Torontu… Julian Richards je rođen 1965. godine u Newportu (Južni Vels), a veoma je rano, inspirisan svojim ujakom Rexom Richardsom koji je imao karijeru u Holivudu, odlučio da postane filmski reditelj. Kao veoma mlad je na super osmici snimio nekoliko kratkih filmova od kojih su neki prikazani na BBC-ju.

Povezana vest:  Rene Zelveger ponovo Bridžet Džons

Prvo izdanje Dead Lake Horror & Wine Festivala održaće se od 9. do 12. septembra pod sloganom „Živeli, za strah!“ (Cheers for Fears!) u bioskopu Abazija kraj jezera Palić i predstaviće relevantan presek najznačajnijih dugometražnih ostvarenja horor žanra iz celog sveta.

Biće prikazano ukupno devet filmova, a festival će otvoriti kanadski horor „Paklena deca“ (Hellions) reditelja Brusa Mekdonalda (Bruce McDonald), koji je premijerno prikazan u januaru ove godine na Sundance festivalu, a nakon toga i u zvaničnim selekcijama Filmskog festivala u Torontu i Edinburgu, ali i na mnogim drugim festivalima. „Drugo carstvo noći“ (2nd Reign of Night) imaće svetsku premijeru na festivalu Dead Lake. U pitanju je rediteljski prvenac iskusnog španskog producenta Antonija Solea, koji će biti i gost festivala. Nikako ne smete propustiti „Izvor“ (Spring) – jedan je od najboljih horor filmova ovog stoleća prema sajtu Film4.com, od reditelja kultnog ostvarenja „Resolution“ – Aarona Scotta Moorheada i Justina Bensona. Film prati mladića koji odlazi iz Kalifornije u Italiju gde upoznaje devojku koja krije stravičnu mračnu tajnu. Poslednjeg festivalskog dana nas na letnjoj sceni bioskopa Abazija očekuju prave poslastice: „Night of the Living Deb“ i „Džun“ (June), američki filmovi koji na Dead Lake festival dolaze pre svetske distribucije!

Povezana vest:  Sumrak i Vampirski dnevnici dobili najviše Teen Choice nagrada

Kompletan program možete pronaći na sajtu Festivala – http://deadlake.rs

Svakog dana tokom trajanja Festivala biće predstavljena po jedna renomirana vinarija sa selekcijom najboljih vina odabranom specijalno za Dead Lake Horror & Wine Festival.

Organizator festivala je producentska kuća Art & Popcorn.