Međunarodni festival animacije ANIMANIMA počeo je danas u Domu kulture u Čačku i trajaće do 11. septembra.
Svečano otvaranje zakazano je za večeras, ali već u toku dana ljubitelji animacije moći će da pogledaju filmove za decu, dok takmičarski deo festivala startuje sutra.

Kako je rekao umetnički direktor Milen Alimpijević na konferenciji za novinare, festival će večeras orvoriti film „Avanture princa Ahmeda“ rediteljke Šarlote „Lote“ Rajninger.

Renomirani žiri glavnog programa, Kodži Jamamura (Japan), Izabela Plućinska (Poljska) i Fernando Galrito (Portugal) uručiće nagradu „Zlatni štift“ za najbolju animaciju.

Povezana vest:  Šta to Blake Lively želi najviše na svetu?

Povodom 150. godišnjice od rođenja Erika Satija i 100. godišnjice nastanka njegove „Parade“, na zatvarnju 11. septembra će biti prikazana retrospektiva „Satijeva Parada“ u produkciji Kodži Jamamure.

Profesor animacije u Kaldasu Fernando Galrito naglasio je da se mnogo više govori o animaciji danas i da se u Portugalu udvostručila publika, ali da ne mogu da se porede sa velikim produkcijama kao šsto su „Volt Dizni“ i „Piksar“.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe stripa X-MEN: PRVA KLASA 2. juna

Nezavisna animatorka Tes Martin istakla je da SAD ima samo dva festivala, zato animacija nema dovoljnu publiku.

Martinova, koja je i član ovogodišnjeg zzirija programa za decu, najnajviše radi sa isečcima, peskom i predmetima i njen najnoviji film je „Izgubljeni moreplovac“.

Pored animacija, posetioci će moći da učestvuju u radionicama sa Vukom Palibrkom, naućiće vas kako da naterate svoje crtezze da plešu, a u Galritovoj radionici imaće te prilike da izvedete nemoguće pokrete telom, rekao je Alimpijević.

Povezana vest:  Radivoje Andrić dobitnik Gran prija „Živojin Žika Pavlović“ za režiju filma „Leto kad sam naučila da letim“

ANIMANIMA postoji od 2007. godine i tradicionalno se odrzzava pod pokroviteljstvom Grada Čacka i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Zasniva se na konceptu međunarodnog takmičarskog programa, revijalnih programa u okviru kojih se predstavljaju portreti animatora, škole animacije, autorske retrospektive, studiji za produkciju animiranih filmova.

PHOTO: Anđela Zebić