SEVERN, THE VOICE OF OUR CHILDREN 3Eco Dox – ekološki dokumentarci na 17. Festivalu evropskog filma Palić

 

U selekciji Eco Dox 17. izdanja Festivala evropskog filma Palić biće prikazano pet dokumentarnih filmova na temu ekologije, u selekciji Igora M. Toholja.

 

U okviru programa Eco Dox biće prikazani filmovi: Glas naše dece (Severn, La voix de nos enfants) Žan-Pol Žada (Jean-Paul Jaud), Klimoglavci popravljaju svet (The Yes Men Fix the World) Endija Bičlbauma (Andy Bichlbaum), Majka Bonana (Mike Bonanno) i Kurta Engera (Kurt Engfehr), US So2 Serbia Nebojše Pjevića, Kraj putovanja (The End of the Line) Ruperta Mareja (Rupert Murrey) i Planeta plastike (Plastic Planet) Vernera Buta (Werner Boote).

„Autori dokumentaraca na temu životne sredine, ma kako ova odrednica bila široka i sveobuhvatna, sem kinematografskog, sve se više okreću konkretnom aktivizmu kako bi se na pravi način uhvatili u koštac sa suštinom problematike opstanka ljudske i drugih vrsta na ‘plavoj’ planeti. Reditelji filmova sprovode svoj postupak kroz direktan, gotovo materijalni kontakt sa protagonistima štetnih poslovnih i političkih strategija širom ugroženog sveta, od CEO menadžera do neposrednih izvršilaca. Izražajna sredstva kojima se koriste su u dijapazonu od provokativnog intervjua do sarkazma i crnohumorne provokacije. Autori tako pokazuju da se nalaze negde između dve krajnosti – realnog angažovanog pristupa i stilizacije kreativnog dokumentarizma koji nikada ne zanemaruje estetiku i gledaocu ostavlja mogućnost višeslojnog tumačenja, najčešće otvorenog  dela.

Povezana vest:  Forbs: Ema Stoun najplaćenija glumica na svetu

Na ovogodišnjem programu je pet filmova koji ispunjavaju navedene kriterijume, ali  i još jedan koji, mada poslednji, nije manje značajan – ’drže pažnju gledalaca’ do poslednjeg kadra, pretpostavljajući filmsku dramaturgiju kvazididaktičnosti  i emancipatorstvu kojem smo poslednjih godina bespoštedno izloženi u mas medijima“, obrazlaže odabir filmova za Eco Dox selektor Igor M. Toholj.

Glas naše dece je nastavak filma Da nas sutra naša deca ne optužuju koji je prošle godine otvorio program Eco Dox. Film apeluje na ljude širom sveta da sačuvaju planetu Zemlju od ekološkog uništenja, kroz glas svoje glavne junakinje, Severn. Kao devojčica, Severn je na 1. Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju, održanoj 1992. godine u Rio de Žanejru, održala potresan govor o dužnosti da se celokupna populacija naše planete pozabavi ekološkim problemima. Film sagledava napredak koji je učinjen nakon 18 godina i iz vizure Severn koja sada i sama čeka svoje prvo dete, ponovo podseća na dužnost da se očuva priroda. Film Žan-Pol Žada prikazan je na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu.

Povezana vest:  Kejt Blanšet napušta Sidnej i seli se u Ameriku

THE YES MEN FIX THE WORLD 2Klimoglavci popravljaju svet (2009) je drugi film autorskog tima dvojice aktivista Endija Bičlbauma i Majka Bonama koji, kroz kvazidokumentarnu formu, uzimajući uloge predstavnika velikih korporacija, ukazuju na problem iskorišćavanja stradalnika u nesrećama velikih razmera, poput uragana Katrina, od strane velikih korporacija i osnivača fondova. Film je osvojio Nagradu publike na Filmskom festivalu u Berlinu, 2009. godine, a iste godine je nagrađen i na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu.

Povezana vest:  Svečana premijera filma „Božiji čovek" 14. oktobra u Kombank dvorani- karte u prodaji

 

US So2 Serbia Nebojše Pjevića, stilizovani je dokumentarac koji se bavi promenama koje je u živote stanovnika Smedereva unela kupoprodaja železare „Sartid“, preispitujući koliko je nakon dolaska novog vlasnika kompanije „Ju-Es stil“ (U.S. Steel) porastao životni standard ljudi, ali i broj obolelih od malignih tumora.

Film je prikazan u takmičarskom programu Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma „Beldoks 2010“ (Beldocs).

 

Kraj putovanja (2009) je britanski dokumentarac nastao prema istoimenom romanu Čarlsa Klovera (Charles Clover), novinara londonskog Dejli telegrafa (Daily Telegraph), na temu radikalnih promena koje ribolov izaziva u ekosistemu okeana. Film se posebno bavi ugroženošću tune koju izaziva potreba za sušijem na tržištu, kao i glađu koja preti priobalnom stanovništvu usled iscrpljivanja zaliha ribe. Film je imao premijeru na Sandensu (Sundance Film Festival).

 

PLASTIC PLANET 1Planeta plastike (2009) je austrijsko-nemački istraživački dokumentarac koji beleži rasprostranjenost i posledice primene plastike na našoj planeti.