KaradjordjeNovi dokumentarni film o Karađorđu na engleskom jeziku

 

Udruženje „Topola film“ iz Beograda i „Oskar film“ iz Banjaluke priremili su za ljubitelje dokumentarnog filma novo delo o Karađorđu, pod nazivom „Crni Đorđe“, na srpskom i engleskom jeziku, autora Dragoslava Vasića, po scenariju Milovana Vitezovića.

Govoreći o filmu koji je prilagođen i osobama sa oštećenim sluhom, Vasić, autor istaknutog dokumentarnog serijala „Karađorđe i srpska revolucija“, rekao je da je to prvo celovito dokumentarno filmsko ostvarenje o velikom delu i usponu vožda Karađorđa i Srbije, i njihovoj tragičnoj sudbini koja, uslovno rečeno, traje i danas.

Povezana vest:  Pogledajte trejler filma “Priča o delfinu 3D” ( Dolphin’s Tale 3D)!

Napominjujući da je u planu i verzija sa titlom na ruskom jeziku, Vasić, koji je producent i direktor filma, ukazao je da je „Crni Đorđe“ prožet do sada malo poznatim istorijskim faktima, da je materijal sakupljan više od 10 godina i da u njemu govori veliki broj eminentnih stručnjaka iz raznih oblasti, što ovom dokumentarcu daje dodatnu vrednost.

-Želja nam je da jedan veoma značajan period u srpskoj istoriji još jednom približimo, pre svega mlađim generacijama, ne samo u zemlji već i među srpskom dijasporom i da ih tako podsetimo na najvažnije ličnosti koje su obeležile to vreme – naglasio je Vasić.

Povezana vest:  Film "Klip" u takmičarskom programu Internacionalnog Filmskog Festivala u Roterdamu!

Govoreći o opredeljenju da se ovo delo učini dostupnim široj javnosti, Vasić je podsetio na veliko interesovanje, ne samo među građanima Srbije, već i u inostranstvu, za temu o Karađorđevom ustanku, koji obeležava noviju istoriju u državnosti Srbije, što se pokazalo i tokom jubilarne 200. godišnjice Prvog srpskog ustanka.

Pošto je novo ostvarenje „Crni Đorđe“ urađeno na srpskom i na engleskom jeziku, Vasić očekuje da će ono biti interesantno ne samo građanima Srbije i potomcima srpske emigracije, već i stranim ljubiteljima filmske umetnosti.

Povezana vest:  Sandra Bulok usvojila još jedno dete - trogodišnju Lejlu

Tom očekivanju doprinosi, pored zanimljivog sadržaja, i činjenica da tekst u srpskoj verziji govore naratori Draga Jonaš i Petar Kralj, dok su to u engleskoj verziji Ana Sofrenović i Džon Vajt.

Pokrovitelji filma su Ministarstvo za kulturu i Ministarstvo za dijasporu, koje je sufinansiralo izdanje DVD-a, a distributer je nezavisna kuća „Delta video“.