james-cameronKameron želi da snimi nastavak „Avatara“ pod vodom?

 

Okeanografi Žak Oikard (Jaques Piccard) i Don Volš (Walsh) jedini su se spustili na dubinu od 11 kilometara ispod površine okeana 1960. godine. Posle njih niko nije uspeo da ponovi taj poduhvat, ali režiser Džejms Kameron (James Cameron) želi da bude treći čovek koji će se spustiti na dno uvale Challenger Deep, najdublje tačke na svetu, i tu snimiti nastavak svog SF-hita „Avatar“.

Povezana vest:  Kenet Brana režira dramu iz 1930-ih

Podmornica „Bathyscope“, neverovatno delo švajcarskih, italijanskih i nemačkih inžinjera, omogućila je Pikardu i Volšu da prežive i ispričaju priču o svom fantastičnom silasku u dubine okeana.

-Bilo je poprilično moćno iskustvo. Spoljni sloj stakla je napukao pod težinom vode na devet kilometara dubine, a trebala su nam još dva kilometra do dna – priznao je Pikard.

Oskarovac Kameron svoje spuštanje na dno zapadnog Pacifika planira da izvede u podmornici iz koje će moći da snima u 3D tehnologiji, a koju će napraviti unajmljeni tim australskih inžinjera. Šuška se da nastavak blockbustera „Avatara“ planira da snima upravo pod vodom.

Povezana vest:  Vienna Comix u hali Marks u Beču

Tačan izgled podmornice u kojoj se režiser planira spustiti na okeansko dno je nepoznat, ali smatra se da će ličiti na 3,5 miliona evra vrednu podmornicu Deep Flight Challenger, koju je 2007. naručio američki pilot i istraživač Stiv Foset (Steve Fossett).

Foset je poginuo u avionskoj nesreći iste godine, samo nekoliko sedmica pre nego što je Challenger trebao da bude porinut u vodu.

Povezana vest:  Noć veštica u Cine grandu uz horor naslove "Stan 32" i "Čistilište"

Fosetovi naslednici su vlasnici podmornice, koja nikada nije korištena, ali je dizajn vlasništvo firme iz San Franciska „Hawkes Ocean Technologies“, koju je osnovao Graham Hoks (Hawkes).

Nije sigurno da li Kameron želi da otkupi Fosetovu podmornicu ili Hoksova prava na nju, ali sigurno je da će ga novi izazov skupo koštati, zaključuje „Daily Mail“.