nisvil_total_2010Nišville 2010 u gubitku – 4,8 miliona dinara

 

 

Savet javne gradske manifestacije grada Niša  Nišville jazz festivala, u potpunosti je usvojio izveštaje o realizaciji programa i finansijskoj realizaciji ovogodišnjeg izdanja koje je održano od 12. do 15. avgusta u niškoj Tvrđavi.

Kako stoji u Izveštaju o realizaciji programa, planirani program je u  potpunosti ostvaren, uključujući i tradicionalni workshop, uz konstataciju da je ovogodišnji festival nadmašio veoma visoke kriterijume postavljene prošle godine – kako u smislu kvaliteta programa tako i kada je reč o poseti i o kvalitetu organizacije.

Prema Izveštaju o finansijskoj realizaciji, ovogodišnje izdanje zabeležilo je gubitak od 4,8 miliona dinara. S obzirom da je prošlogodišnji gubitak u iznosu od 4,5 miliona dinara pokriven iz ovogodišnjih prihoda,  poveriocima, odnosno, onima koji su učestvovali u realizaciji ovogodišnjeg festivala – Nišville duguje ukupno 9,3 miliona dinara.

Povezana vest:  Heineken Lovefest najavio seriju promotivnih žurki širom Srbije, prva stanica karavana ljubavi beogradski klub Wats

Prema rečima direktora festivala Ivana Blagojevića gubitak nije posledica prekoračenja planiranih rashoda.

– Ove godine smo uštedeli, odnosno, napravili manje troškove od planiranih za više od 8 miliona dinara, međutim, realizovani prihodi su manji za više od 12 miliona  u odnosu na planirane – kaže Blagojević i dodaje da je na to direktno uticalo smanjenje nekih donacija (DIN), kao i otkazivanje pojedinih sponzora (Dunav osiguranje). Festival ovakvog ranga, odnosno sa ovakvim učesnicima i montiranjem kompletne infrastrukture – svuda u Evropi, osim u Nišu, bi koštao višestruko više. Svedoci smo da i mnoge srpske manifestacije čisto zabavnog karaktera, imaju mnogo jaču podršku sponzora, a neke čak i Vlade Srbije. Izostali su prihodi i od dodatnih reklama sponzora zbog nezainteresovanosti uredništva nacionalnog servisa RTS-a  za snimanje i prenos festivala, pa smo napravili dodatne rashode angažujući reportažna kola i 12  kamera – za snimanje u sopstvenoj produkciji.

Povezana vest:  Izraelac kažnjen zatvorom zbog krađe Madoninih pesama

Direktor Nišville jazz festivala kaže i da mu preostaje samo da se izvinjava ljudima koji su pošteno uradili poslove za koje su angažovani i da ih moli da budu strpljivi do proleća kada se očekuju prve donacije za 28. izdanje.

– Svestan sam da nešto ovako ne može ići u nedogled, pa već razmišljamo o preseljenju dela festivala u neke druge gradove, svesni da privreda Niša pa i sam budžet grada ne mogu da podrže razvojnu liniju ovako velikog festivala bez konkretne podrške Vlade Srbije, ili pronalaženja generalnog sponzora. Inače,  na temu preseljenja dela festivala je već bilo konkretnih razgovora sa nekim gradovima – pre svega sa Skopljem.

Povezana vest:  DŽEZ ČETVRTAK U MIKSER HOUSEU

I pored svega ne možemo da budemo nezadovoljni kada, post festum, od svih učesnika festivala pa i najvećih imena (od Solomona Burke-a do Benny Golsona), dobijamo pisma u kojima se zahvaljuju što smo im pružili priliku da sviraju pred fantastičnom publikom i u divnom ambijentu, odnosno, kada tvrde da je za njih ovo najbolji festival na svetu – zaključuje diretor Nišvila Ivan Blagojević.