srdan_golubovicEurimaž će podržati i film „Krugovi“ S. Golubovića

 

Evropski filmski fond „Eurimaž“ (Eurimages) odlučio je da podrži snimanje 14 igranih filmova evropske koprodukcije, među kojima je i ostvarenje „Krugovi“ srpskog reditelja Srdana Golubovića, saopšteno je danas iz „Eurimaža“.

Na sastanku Menadžerskog odbora Eurimaža u Visbiju odlučeno je da se u snimanje 14 novih ostvarenja evropske kinematografije uloži ukupno 4.850.000 evra.

Među odabranim filmovima je i igrani film za decu „The Little Gypsy Witć“ hrvatskog reditelja Tomislava Zaje, rađen u koprodukciji Hrvatske, Austrije i Makedonije, zatim ostvarenja reditelja iz Turske, Nemačke, Italije, Češke, Belgije, Švedske, Francuske, Španije.

Povezana vest:  OSKAR 2011, Priča o igračkama 3 u istoriji najuspešniji animirani film

Novi filmski projekat reditelja i scenariste Golubovića, u koprodukciji Srbije, Slovenije i Nemačke, predstavljen je u maju pred svetskim producentima na scenarističkim sesijama programa „Atelje“ 63. Kanskog festivala i time se našao među 15 odabranih ostvarenja za ovogodišnje predstavljanje dela u nastanku.

„Eurimaž“ će pomoći i distribuciju 19 ostvarenja, čije je snimanje ovaj fond prethodno finansijski pomogao. Među tim ostvarenjima, nalazi se i film „Besa“ Srđana Karanovića koji će distribuirati makedonska kuća „Manakifilm“, dok se među distributerima nalaze i tri srpske distributerske kuće – „Sinears“, „MegaKom film“ i „Orion invest film“.

Povezana vest:  Minka Keli najseksepilnija na svetu

Podršku evropskog fonda za distribuciju dobili su i srpski filmovi „Život i smrt porno bande“ Mladena Đorđevića (distributer: Art servis iz BiH) i „Žena sa slomljenim nosem“ Srđana Koljevića (distributer: Oskar film iz BiH), čije snimanje nije potpomognuto od strane „Eurimaža“.

Srpski filmski festival „Kids fest“ našao se među distributerima dva dečja filma „Snowflake, the White Gorilla“ Andresa G. Šera (Španija) i „Moonin and the Comet Ćase“ Marie Lindberg (Finska).

Povezana vest:  Predstavljamo prvi trejler za najiščekivaniji akcioni spektakl 2023. Džon Vik 4

„Eurimaž“ je fond Saveta Evrope za podršku snimanju, distribuciji i promociji dela evropske kinematografije, osnovan 1988. godine, a od tada je podržao 1.334 koprodukcije sa više od 400 miliona evra.