angelinajolie-saltJasmila Žbanić: Andželini Džoli odobriti da snima u BiH

 

Rediteljka Jasmila Žbanić zatražila je hitno poništenje odluke ministarstva kulture Federacije BiH, kojom se zabranjuje holivudskoj glumici Andželini Džoli (Angelina Jolie) da na području BiH snimi film o ratu u toj zemlji. Bosanskohercegovačka rediteljka je zatražila „donošenje odluke koja će omogućiti sigurno, neometano i ugodno snimanje rediteljki i njenoj ekipi“.

-Apsolutno verujemo u integritet rediteljke, bosanskohercegovačkih glumaca i produkcije koji stoje iza ovog projekta. Smatramo da poništavanje odobrenja za snimanje filma rediteljke Džoli predstavlja vrhunski primitivizam i totalitarizam – saopštila je dobitnica Zlatnog medveda u Berlinu za film „Grbavica“.

Povezana vest:  Objavljen zvanični trejler za film "Balkanska međa"

Jasmila Žbanić je istakla da se njena „solidarnost sa ženama žrtvama rata ne može dovesti u pitanje“, ali da „iza ove zabrane ne stoje nikakvi plemeniti motivi, bol i ostali razlozi koji se spominju“.

Federalni ministar kulture Gavrilo Grahovac doneo je u sredu odluku o zabrani snimanja filma Andželine Džoli na području Sarajeva. Snimanje je počelo u Mađarskoj, a u novembru je holivudska zveda trebalo da doputuje u BiH i snimi ostatak filma na autentičnim lokacijama u Sarajevu.

Povezana vest:  'Zlatni toranj' za film Andreasa Drezena

Grahovac je odlučio da poništi dozvolu za snimanje filma, nakon što se sastao sa predstavnicama Udruženja žrtava rata iz BiH. One su Grahovcu rekle da imaju saznanja da se u scenariju filma radi o ljubavi između silovane žene muslimanke i njenog silovatelja Srbina, u kojeg se ona kasnije zaljubljuje.

Žene koje su bile žrtve masovnog silovanja istakle su da je takva priča za njih nedopustiva i da bi „ženama, žrtvama silovanja, ovakav scenario naneo dodatnu duševnu bol“.

Povezana vest:  Dejvid Kameron: Film o Margaret Tačer nam baš nije trebao

Andželina Džoli je demantovala sva nagađanja oko filma i zatražila sastanak sa žrtvama. Grahovac je saopštio da je „nakon dodatnog uvida u dokumentaciju, utvrđeno da je Federalno ministarstvo kulture izdalo Odobrenje za snimanje filma, koje je potpisala pomoćnica ministra Angela Petrović, a s kojim ministar Grahovac nije bio upoznat“.

Grahovac je naveo i da „zahtev nije u skladu sa Zakonom, nepotpun je I uz njega nije priložen neophodni scenario“, zbog čega se odlučio na poništenje odobrenja.