Drustvena_mreza_1Društvena mreža najbolji film – njujorški kritičari

 

Film „Društvena mreža“ proglašen je za najbolji film godine, po izboru Njujorškog udruženja filmskih kritičara. Dejvid Finčer (David Fincher), reditelj te drame o društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook), dobitnik je nagrade za režiju.

„Društvena mreža“ je već proglašena za najbolji film godine, po izboru Nacionalnog odbora za ocenjivanje filmova i Losanđeleskog udruženja kritičara. Njujorško udruženja filmskih kritičara nagradu za najbolju ulogu dodelilo je engleskom glumcu Kolinu Fertu (Colin Firth) za rolu kralja Džordža Šestog (George) u ostvarenju „The King’s Speech“. Za najbolu glumicu proglašena je Anet Bening (Annette) za dramu „The Kids Are All Right“.

Povezana vest:  AP: Zanimljiva geopolitika "Svetskog rata Z"

Taj film je doneo i nagrade Marku Rafalu (Ruffalo) za najbolju epizodu, i Lisi Kolodenko (Cholodenko) i Stjuartu Blumbergu (Stuart) za scenario. Nagradu za najbolju žensku epizodu dobila je Melisa Leo (Meliša) za dramu „The Fighter“. Biografski film „Carlos“ Oliviera Asajasa (Assayas), o teroristi Iljiču Ramiresu Sančesu (Ilich Ramirez Sanchez) poznatijem kao Karlos Šakal, proglašen je za najbolji inostrani film.

Povezana vest:  „Pijev život 3D“ od 18. decembra u domaćim bioskopima

Film „Black Swan“, koji je u nedelju nominovan u 12 kategorija za nakrade Kritik’s čojs, od njujorških kritičara dobio je priznanja za kameru. Njujorško udruženje filmskih kritičara je jedna od uticajnih grupa čiji izbor može da ukaže na favorite za Oskare koji će biti dodeljeni 27. februara.

Nominacije za nagrade američke filmske akademije biće saopštene 25. januara. Njujorško udruženje filmskih kritičara, osnovano 1935, nagrade će uručiti 10. januara

Povezana vest:  Akademija za Oskare želi više raznolikosti u nominacijama