fest_2011FEST 2011

39. FEST od 25. februara do 6. marta u Beogradu

 

Medunarodni filmski festival (FEST), 39. po redu, biće održan u Beogradu od 25. februara do 6. marta, pod sloganom „U kom si filmu“. Filmovi će se prikazivati u dvoranama Sava centra, Doma omladine, Kulturnog centra Beograd i Muzeja Kinoteke, najavili su danas organizatori.

Član Upravnog odbora FEST-a Sandra Perović rekla je na konferenciji za novinare da će ovogodišnji FEST biti otvoren projekcijom filma „Korolion“ u režiji Ralfa Fajnsa (Ralph Fiennes), koji će i zvanično otvoriti festival u Sava centru.

Prema njenim rečima, prilikom svečanog otvaranja 39. FEST-a, biće održan dvadesetominutni muzičko-scenski program, i time će se posetioci podsetiti kako su nekad izgledala otvaranja ovog značajnog filmskog festivala. Selektor FEST-a Ivan Karl istakao je da će na festivalu u šest programskih selekcija: Glavni program, Hollywood, Panorama svetskog filma, Evropa van Evrope, Evropa u Evropi i Izabrani dokumentarci, biti prikazano 70 filmova, što će ovogodišnji FEST učiniti ‘najfilmičnijim“ u poslednjih nekoliko godina.

Povezana vest:  Džef Bridžiz želi nastavak Čoveka sa zvezda



Prema njegovim rečima, na 39. FEST-u biće prikazani skoro svi najbolji i nagrađeni filmovi sa najvećih festivala u poslednjih godinu dana, među kojima su festivalu u Berlinu, Veneciji, Torontu, kao i brojne druge značajne filmove svetske produkcije.

Umetnički direktor FEST-a Bojan Anđelković je rekao da će festivalskoj publici će biti prikazani filmovi velikog broja značajnih autora, kao i ostvarenja najmlađih, budućih zvezda svetskog filma, a premijerno će biti prikazana i tri filma domaćih autora.

U glavnom programu festivala biće prikazani filmovi „Negde“ rediteljke Sofije Kopole (Sofia Coppola), „Kraljev govor“ britanskog reditelja Toma Hopera (Tom Hooper), „Žena za ukras“ francuskog reditelja Fransoa Ozona (Francois Ozon), „O bogovima i ljudima“ Savijea Bovoaa (Xavier Beauvois), „Prelepo“ Alehandra Gonsalesa Inaritua (Alejandro Gonzalez Inarritu).

Publika će u okviru glavnog programa moći da pogleda i filmove „Overena kopija“ Abasa Kiarostamia (Abbas Kiarostami), „Poslednji cirkus“ Aleksa de la Iglezia (Alex de la Iglesia), „Još jedna godina“ Majka Lia (Mike Leigh), „Tri“ Toma Tikvera (Tom Tykwer), „Irska ruta“ Kena Louča (Ken Loać), „Upoznaćeš visokog crnog muškarca“ Vudi Alena (Woody ALlen), kao i najnoviji film Dejana Zečevića „Neprijatelj“.

Povezana vest:  ROBERT PATINSON U NOVOJ AVANTURI

Na programu „Hollywood“ biće prikazani filmovi „Poštena igra“ reditelja Douga Limana, „127“ sati Denija Bojla (Danny Boyle), „Amerikanac“ Antona Korbijna (Anton Corbijn), „Čovek zvani hrabrost“ braće Koen, „Agenti sudbine“ DŽordža Nolfia (George Nolfi), „Crni labud“ Derena Aronofskog (Darren Aronofsky), „Drugi život“ Klinta Istvuda i „Put u nepoznato“ DŽona Kamerona Mičela (John Cameron Mitćell),

Prema rečima selektora FEST-a, u okviru programa „Panorama svetskog filma“, biće predstavljena kinematografija iz celog sveta, a među njima i filmovi iz dalekih i egzotičnih zemalja, kao što su filmovi „Musanski dnevnici“ korejskog reditelja Parka Džung-buma (Park Jung-bum), „Lešinar“ argentinskog reditelja Pabla Trapera, „Mandoo“ iračkog reditelja Ebrahima Saedia i drugi.

Povezana vest:  TRILER "PUTNIK" U BIOSKOPIMA OD ČETVRTKA 1. FEBRUARA

U takmičarskoj selekciji FEST-a „Evropa van Evrope“ biće prikazano sedam ostvarenja, među kojima i film „Cirkus Kolumbija“ reditelja Danisa Tanovića koji je rađen u koprodukciji BiH, Francuske, Velike britanije, Slovenije, Nemačke, Belgije i Srbije, kao i ostavrenje „Zajedno“ reditelja Mladena Matičevića.

U okviru programa „Evropa u Evropi“ biće prikazano 18 filmova reditelja iz zemalja članica Evropske unije, a na programu „Izabrani dokumentarci“ će biti predstavljeno sedam dokumentarnih filmova iz Francuske, Rumunije, Danske, SAD, Belgije i Srbije. Organizatori su istakli da će karte za FEST početi da se prodaju 1. februara na blagajnama dvorana u kojima će se odvijatifestival, po ceni od 250 dinara za premijere i 150 i 200 dinara za reprize, dok će cena karte za svečano otvaranje biti 500 dinara.