Drugog dana 30. Festivala evropskog filma Palić, u nedelju 16. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su izvršni producent Ilija Tatić, direktor festivala Radoslav Zelenović, programski direktor i selektor Miroslav Mogorović, dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka” Bogdan Diklić, selektor Glavnog takmičarskog programa Nikolaj Nikitin, selektorka takmičarskog programa “Paralele i sudari” Julija Sinkevič, selektor dokumentarnih programa Igor Toholj, kao i voditelji radionice Studentskog filma – Aleš Pavlin i Andrijana Sofranić Šućur.

Ilija Tatić, izvršni producent festivala, govorio je o otvaranju i onome što će publika moći da vidi na festivalu i van glavnih programa: „Zaista smo zadovoljni kako je festival otvoren, što smo se ponovo okupili na Paliću da proslavimo ovaj naš značajni jubilej. Osim takmičarskih programa, ima zaista dobrih sadržaja. Danas imamo u fokusu otvaranja izložbi u Otvorenom univerzitetu, a kreće i radionica studentskih filmova, koja je na neki način pilot projekat kojim se fokusiramo na filmove mladih autora. Dakle, one koje ćemo na Paliću, nadam se, viđati u takmičarskom programu u narednim godinama i decenijama”.

Radoslav Zelenović, direktor festivala, osvrnuo se na ceremoniju otvaranja: “Za mene je posebno emotivan trenutak bio kada su na platnu počeli da se pojavljuju dosadašnji dobitnici nagrade Aleksandar Lifka. Od njih 48 ili 49, samo troje nije došlo na Palić da primi nagradu. Ti ljudi su temelj evropske i naše kinematografije. Ta činjenica da je jedan relativno mali festival, uspeo da dovede takve ljude je najbolja i najupečatljivija lična karta našeg festivala”.

Povezana vest:  Povorka sećanja za kraj snimanja filma o Zoranu Stankoviću

Miroslav Mogorović, programski direktor i selektor FEF Palić, najavio je šta čeka publiku u nastavku festivala: “Svakako bih istakao naš drugi takmičarski program Paralele i sudari. Kvalitet filmova u ovom programu je na nivou našeg Glavnog takmičarskog programa, tako da ga ne treba propustiti. Fokus programi posvećeni kinematografiji Mađarske i Severne Makedonije su takođe odlično mesto za gledanje nekih naslova koji se drugačije ne mogu videti ovde. Večeras se otvara i program Mladi duh Evrope sa izuzetnim ostvarenjima kratkometražnog filma”.

Glumac Bogdan Diklić, ovogodišnji laureat nagrade “Aleksandar Lifka” u kategoriji domaćih stvaralaca, govorio je o ovacijama koje je dobio prilikom sinoćnjeg uručenja priznanja na festivalskom otvaranju: “Dobio sam tako topao aplauz. Znate, čovek se u tom trenutku jako lepo oseća i negde mu prostruji iz podsvesti, dođe mu da je možda ipak vredelo. Zahvalio sam se svima koji su brodili zajedno sa mnom tih 48 godina, ali nisam spomenuo glumce. Verovatno zato što mi se to negde podrazumeva. Hvala i njima.”

O svom pristupu glumi, Bogdan Diklić je rekao: “Nisam ga menjao od 1975. godine. Svaku svoju ulogu sam napravio kod kuće. I pozorišnu i filmsku. Naravno, u komunikaciji s rediteljem, a prvenstveno u komunikaciji sa piscem, odnosno scenaristom. Kada je pozorište u pitanju, na probe sam išao samo da proverim koliko ima smisla to što sam pripremio, ili to čime sam hteo da prevladam neki problem. Film je brži i skuplji, i čovek mora da dođe apsolutno spreman”.

Povezana vest:  Filmski centar Srbije na snimanju filma Leto kada sam naučila da letim u režiji Radivoja Raše Andrića

Nikolaj Nikitin, selektor Glavnog takmičarskog programa, između ostalog je rekao: „Na tridesetom izdanju festivala želeli smo da vam predstavimo najbolju moguću selekciju, koja na neki način odražava i vreme u kome živimo. Istovremeno, osvrćemo se i na sopstvenu istoriju. Pogledaćete reprezentaciju najboljih evropskih autora. Ohrabrujemo publiku da pogleda veoma pozitivne evropske filmove. Mislim da nije vreme da se prikazuju teški filmovi, drame, dugački crno-beli filmovi, već oni koji su zaista pozitivni.“

Julija Sinkevič, selektorka takmičarskog programa “Paralele i sudari”, o svom izboru filmova je rekla: “Postoji razlog zašto je svaki od ovih filmova u selekciji. Namera mi je bila da predstavim najbolje istočnoevropske filmove, raznovrsnost u pripovedanju i rediteljskom stilu. Ali takođe i da adresiram važne teme, kao i da podržim reditelje debitante. Postoje neke teme i trendovi koji su zajednički za filmove u selekciji, poput odnosa roditelja i dece, ili načina na koji nove tehnologije utiču na naše živote”.

Igor Toholj, selektor programa Eco Dox i Novi evropski dokumentarni film je istakao: “U oba programa dokumentarci reflektuju dramatičnost situacije u kojoj se svi nalazimo zajedno, u raznim aspektima života – geopolitički, klimatski, i generalno civilizacijski. Svi ovi filmovi imaju jednu univerzalnu antropološku komponentu. U Eco Dox selekciji nekada, filmovi su pokušavali da ukaže na neke probleme i procese koji su tek započeli, a sada su ti procesi već uveliko u toku i zaparavo imamo tumačenja ili reakcije na njih”.

Povezana vest:  Ništa od muzeja Brusa Lija u Hong Kongu

Andrijana Sofranić Šućur, jedna od voditelja radionice Studentskog filma, osvrnula se na novu selekciju festivala na Paliću: “Prilično smo se prijatno iznenadili da je Palić rešio da uvrsti studentski film i da osnuje tu selekciju. Maša Šarović je uradila sjajan posao birajući filmove. Izabrala je filmove studenata sa različitih akademija, igrane, dokumentarne, čak i jedan eksperimentalni, tako da se radujemo što ćemo ih pogledati. Radujem se upoznavanju studenata sa različitih akademija, što ćemo da čujemo kakva su njihova iskustva, kako rade na fakultetima i koje su im ambicije”.

Aleš Pavlin je o radionici dodao: “Radujem se razgovoru sa studentima, i što možemo kao iskusniji da im pomognemo. Nadam se da će to biti na obostrano zadovoljstvo”.

Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 17. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvarenje “Savršeni dani” Vima Vendersa (van konkurencije), a od 23h film “Crveno nebo” Kristijana Pecolda. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi “Svakodnevni propusti” Kristine Grosan (17h) i “Hleb i so” Damjana Kocura (19h).

Foto: M.M./ATAImages