Bioskopskom projekcijom filma Jahači slovenačkog reditelja Dominika Menceja i zajedničkim live streamom iz Zagreba, Sarajeva, Ljubljane, Herceg Novog i Beograda počelo je besplatno online izdanje Mreže festivala Jadranske regije. Nakon projekcije filma održan je razgovor sa Borisom Grgurovićem, ko-scenaristom filma.

Drugo po redu Zimsko izdanje je zajednički projekat festivala udruženih u Mrežu festivala Jadranske regije: Festivala autorskog filma Beograd, Filmskog festivala Herceg Novi, Ljubljanskog međunarodnog filmskog  festivala, Sarajevo Film Festivala i Zagreb Film Festivala.  

Od 20. do 29. januara na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba publika može potpuno besplatno da pogleda pet ostvarenja regionalnih autora i festivalskih hitova: Stric Andrije Mardešića i Davida KapcaGarburu Josipa Žuvana, Da li ste videli ovu ženu? Dušana Zorića i Matije Gluščevića, Jahače Dominika Menceja i Muzej revolucije Srđana Keče. 

Povezana vest:  3D "PREMA TAMI.STAR TREK" OD SUTRA U ODABRANIM BIOSKOPIMA!

Da li ste videli ovu ženu? je nadrealistična psihodrama fokusirana na temu identiteta, tj. na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditiTo raslojavanje prati priča tri metamorfoze jedne žene (sve tri uloge tumači Ksenija Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim kvartovima u potrazi za načinom da iskoči iz vlastite kože. Filmska forma je sledi, i sama se preoblikujući. Film je premijerno prikazan na Nedelji kritike u Veneciji.

Radnja filma Stric, intrigantnog trilera s Mikijem Manojlovićem, Ivanom Roščić, Goranom Bogdanom, Rokom Sikavicom i Kajom Šišmanović naizgled se odvija u Jugoslaviji, kasnih 1980-ih. Voljeni stric se vraća kući za praznike. Ponovno na okupu, porodica je usred božićnog ručka. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava mobilnog telefona. Ipak nisu 1980-e, a čini se da nije ni Božić. Ubrzo postaje jasno da se za prepunom prazničnom trpezom, osim ćurke, nožem može rezati i napetost.

Povezana vest:  Ladies night uz sjajnu komediju Zavedi me ako možeš

Potraga za slobodom u fokusu je filma Jahači o dvojici seoskih mladića koji se, nakon gledanja filma Easy Rider, prerađenim moticiklima upućuju na životnu avanturu prema Splitu. Jahači su istovremeno film sazrevanja i film ceste, zanimljiv mozaik scena koje proizlaze iz svetova dva najbolja prijatelja, ali i posveta određenom (bez)vremenu i prostoru.

Junaci filma Garbura, dvanaestogodišnjaci Nikola i Antonio najbolji su prijatelji koji žive u susednim kućama. Zabavljaju se paljenjem karabita, a svoje eskapade snimaju i objavljuju na Youtube-u, nadajući se milionskim pregledima. Porodice su im već godinama posvađane i protive se njihovom prijateljstvu. Kada dođe vreme praznika, svađa između porodica će eskalirati i preliti se u odnos dvojice prijatelja. Uloge u filmu igraju Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

Povezana vest:  FEST u Podgorici i Kragujevcu

Muzej revolucije je premijerno prikazan na IDFA festivalu, obišao je brojne festivale, a osvojio je i Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Od rađanja arhitektonske vizije Vjenceslava Rihtera – muzeja posvećenog istoriji socijalističke revolucije prošlo je šezdeset godina. U ostacima napuštenog utopijskog projekta u Beogradu rađa se prijateljstvo između sedmogodišnje devojčice i jedne starice. Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života devojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru.

Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švajcarske u Bosni i Hercegovini. 

Zvanična stranica:

https://www.mrezafestivala.com/bhs/pocetna

Foto: Filip Olćan