MovieTape

Rerospektiva kubanskog filma u Beogradu

 

Retrospektiva kubanskog filma, na kojoj će biti predstavljeno sedam filmova koji za temu imaju tranziciju Kube posle revolucije i nakon pada Berlinskog zida, biće održana od 24. do 27. marta u Domu kulture Studentski grad u Beogradu.

U okviru Retrospektive kubanskog filma, biće prikazani filmovi koji će na svojevrstan način publici u Beogradu pružiti insajderski uvid u svakodnevni život stanovnika socijalističke Kube i koji će naglasiti potencijal filma kao autentičnog istorijskog izvora, saopštili su organizatori.

Povezana vest:  Predstavljeno DVD izdanje filma "Parada"

Pred svaku projekciju biće održano kratko predavanje kojim će se gledaoci upoznati sa istorijsko-političkim kontekstom, kao i smernicama za tumačenje filma.

Retrospektiva će biti otvorena projekcijom filma „Stranice Mauricijevog dnevnika“ (2006) reditelja Manuela Pereza Paredesa, koji govori o Kubi nakon kolapsa Sovjetskog Saveza, tokom takozvanog specijalnog perioda.

U Domu kulture Studentski grad biće prikazani i filmovi Tomasa Gutiereza Alea „Uspomene na nerazvijenost“ (1968), „Lusija“ (1969) Humberta Solasa, „Jagode i čokolada“ (1994) Tomasa Gutiereza Alea, „Život je zvižduk“ (1998) i „Suite Habana“ (2003) Fernanda Pereza, kao i film „Tri puta dva“ reditelja Estebana Garsie Insaustia, Pavela Girouda i Lestere Hamleta.

Povezana vest:  Robert Pattinson u vezi s unukom Elvisa Presleyja?

Ulaz na sve projekcije u Domu kulture Studentski grad je slobodan, a filmove će biti prikazivani svakog dana u terminima od 19.00 i 21.00 čas.