Kratki_metar_KZN

Na 58. beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma 73 filma

Pod sloganom „Uživaj!”, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 58. po redu, održaće se od 30. marta do 3. aprila i na njemu će biti prikazana 73 filma, od čega 29 domaćih. Filmovi će se takmičiti u kategorijama dokumentarni, animirani, kratki igrani i eksperimentalni film. Prikazivaće se u Dvorani Kulturnog centra, Kinoteci i tek renoviranom prostoru Doma omladine, rekla je Ivana Avžner, sekretarka za kulturu, na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru.

–Ovaj festival je najduži i za dve godine će napuniti šest decenija postojanja. U svoj toj dugoj istoriji zaista je interesantno da je promenio i zemlju i sisteme u kojima je radio, svoj naziv, ali nije promenio provokativnu suštinu svog umetničkog izraza. Njegova funkcija je da pruža sliku stvarnosti kao kritiku odraza sveta u kome živimo i svega što nas okružuje. Ova dvostruka funkcija festivala, kulturna i umetnička vrednost i društvena angažovanost, jeste ono što mu pruža poseban značaj u odnosu na sve druge festivale koji su od posebnog značaja za grad Beograd – rekla je Ivana Avžner.

Na festivalu će biti održani i brojni prateći programi kao što su, na primer, Vrelo, program hrvatskog filma, portugalske animacije, palestinski filmovi, film o „Bijelom dugmetu”, a biće prikazan i film „Skriveno zlo” Danka Vasovića. Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo je Ranko Munitić, filmski kritičar koji je posebno zaslužan za svetsku promociju domaćeg kratkometražnog filma.

Povezana vest:  Ešton Kučer molio Demi Mur za oproštaj

U radu današnje konferencije učestvovali su i Miroslav Čučković, predsednik Odbora festivala, Ana Vučetić, pomoćnica ministra kulture, informisanja i informacionog društva, Miloš Paramentić, direktor Direkcije Festa, Janko Baljak, umetnički direktor festivala, Vladimir Đukelić, festival „Nova svetlost”, i Igor Stoimenov, predsednik selekcione komisije.U svetu u kome je govor mržnje, govor oružja i primitivne retorike postao oblik svakodnevne komunikacije,  normalan  dijalog se nametnuo kao ključna reč koju ove godine promovišemo na našem Festivalu, dijalog neophodan između umetnika, dijalog koji pokreću kulturne elite, pre nego što političkim elitama i padne na pamet da sednu za zajednički sto. Kratki filmovi iz celog sveta svojom neposrednom i sugestivnom formom pomažu uspostavljanju takvog dijaloga. Zato su nam još uvek potrebni ovakvi festivali i ovakvi susreti umetnika.

TAKMIČARSKI PROGRAM

I ove godine predstavljamo domaće i strane takmičarske programe u okviru kojih se filmovi takmiče u kategorijama dokumentarni, animirani, kratki igrani i eksperimentalni film. U takmičarskom programu učestvuje 29 domaćix i 44 strani film.

Povezana vest:  Robert Downey Jr. najisplativiji glumac

Festival će se održati u tri festivalska prostora: Dvorani Kulturnog centra, Kinoteci i glavnom prostoru, tek renoviranom  Domu omladine u koji se posle godina pauze vraćamo s velikom radošću. Tu će biti prikazana većina relevantnih programa takmičarskog programa i nekoliko atraktivnih pratećih programa našeg Festivala.

Pored zvaničnog žirija ove godine uvodimo i kategoriju studentskog žirija. Namera nam je da najbolje studente beogradskih filmskih akademija aktivno uključimo u festival, kao i da studentski žiri ubuduće postane stalni deo festivala.

Kao i prošle godine posebno ističemo dokumentarne filmove takmičarskog podprograma VRELO, u okviru koga će se nakon projekcija, a u saradnji sa nevladinim organizacijama u Srbiji biti održane inspirativne debate na nekoliko veoma važnih pitanja u našem društvu kao što su: starost, organizacija života, uključivanje ocoba s invaliditetom u svakodnevni život i sl…

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo festivala je Ranko Munitić filmski kritičar, teoretičar i autor televizijskih emisija koji je posebno zaslužan za svetsku promociju domaćeg kratkometražnog filma. Munitić nas je iznenada napustio pre dva proleća na početku 56. Festivala, a njegove omiljene kultne filmove sa velikim zadovoljstvom prikazujemo u Kinoteci.

Povezana vest:  Lizbet Salander u filmu "Ono što nas ne ubije" uzvraća udarac muškarcima koji povređuju žene

SPECIJALNI PROGRAMI

Fokus Iran: provokativni dokumentarni filmovi koji dolaze iz jedne od najintrigantnijih zemalja na svetu koja svojim talentom i brojem kreativnih filmova dokumentarne i kratke forme svake godine iznova iznenađuje.

Fokus Palestina: osim što je toponim za žarišta svetske krize, ova zemlja je i rasadnik velikih rediteljskih talenata koji se u teškim uslovima svakodnevnog preživljavanja nalaze prostor i energiju da se bave umetnošću.

Portuglaska animacija: izabrani program nove fascinantne portuglaske animacije.

Hrvatsko proljeće u Beogradu: kratki i dokumentarni filmovi mladih ali već dokazanih hrvatskih autora, program ostvaren u saradnji sa ambasadom Republike Hrvatske u Beogradu.

U okviru specijalnih projekcija biće prikazani filmovi “Bijelo Dugme“ Igora Stoimenova, “Skriveno zlo“ Danka Vasovića i “Slobodni radikali: istorija eksperimentalnog filma“ Pipa Čodorova.

PRATEĆI PROGRAM

Nova svetlost – novi razgovori ove godine, osim već tradicionalnog takmičenja filmova snimljenih mobilnim telefonima i drugim sredstvima, nudi interaktivni dijalog između radoznalih mladih intelektualaca iz Beograda i Prištine, Srbima i Albancima koji se aktivno bave novim tehnologijama, a nikada nisu posetili Beograd ili Prištinu. Ovaj dijalog umetnika  počinje u isto vreme kada  težak i predrasudama optrerećen politički dijalog između dva grada i dva  naroda.