Cinema-Komunisto-plakat

Film Sinema komunisto na svetskim festivalima

Dokumentarni film „Cinema komunisto“ rediteljke Mile Turajlić biće prikazan u zvaničnom takmičarskom programu Urugvajskog međunarodnog filmskog festivala u Montevideu, koji će biti održan od 18. do 30. aprila.

Ostvarenje Mile Turajlić biće prikazano i na njujorškom Tribeka filmskom festivalu, od 20. aprila do 1. maja, a takođe je planirano prikazivanje i na festivalima u Sao Paulu, Rio de Žaneiru, San Francisku i Torontu, saopšteno je iz distributerske kuće Intermedia netvork.

Povezana vest:  Još 3 dana do početka prikazivanja filma „Poslednji dvoboj“ u bioskopima širom Srbije

Film Mile Turajlić, koji je premijerno u Beogradu prikazan na otvaranju Sedmog festivala dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ u Sava centru, istražuje nastanak jugoslovenskog „Holivuda Istoka“, zlatno doba i propast Filmskog grada u Beogradu.

„Cinema komunisto“ prikazuje i način na koji je Titova ljubav prema filmu i njegovo direktno učešće u produkciji stvaralo priču o Jugoslaviji na filmskom platnu. U filmu se kao sagovornici pojavljuju glumac Bata Živojinović, bivši direktor „Avala filma“ Gile Đurić, dugogodišnji Titov kinooperater Aleksandar leka Konstatinović i scenograf Veljko Despotović.

Povezana vest:  14. Beldocs festival od sutra u Beogradu i online

Film je nastao u produkciji Dribbling Pictures iz Beograda, u saradnji sa Intermedia Network, a njegova realizacija je trajala više od četiri godine. Producent je Dragan Pešikan, montažer Aleksandra Milovanović, a direktor fotografije Goran Kovačević.

Ostvarenje „Cinema komunisto“ podržali su neki od najprestižnijih evropskih programa za podršku dokumentarnim filmovima, kao što su „Discovery Campus Mastersćool“ (Nemačka), „ARCHIDOC“ (Francuska), „IDFAcademy“ (Holandija).

Povezana vest:  Zanimljive činjenice u vezi sa filmom „Aleja noćnih mora“ – od 20. januara u bioskopima