Bela Tar, madjarski reditelj

Bela Tar gost na Cinema City festivalu!

Cinema City će ove godine ugostiti kultnog filmskog autora, mađarskog reditelja Belu Tara, čija će retrospektiva filmova, uz jedno novo ostvarenje – Torinski konj, biti prikazana na festivalu.

Cinema City internacionalni filmski festival, koji se održava od 18. do 25. juna, u Novom Sadu, svake godine ugosti nekoliko stotina domadih i stranih filmskih stvaralaca, kao i predstavnika filmskih institucija i festivala. Ove godine, gost Cinema City festivala de biti jedan od najznačajnijih savremenih filmskih autora, mađarski reditelj Bela Tar. Publika de imati priliku da pogleda neka od njegovih ostvarenja, koja su ušla u istoriju filma, kao i da se susretne sa ovim kultnim stvaraocem kroz razgovor nakon projekcije.

Povezana vest:  Gvinet Paltrou pozirala gotovo naga za Veniti fer

Jedan od filmova Bela Tara koji de biti prikazan na Cinema City festivalu je njegovo novo ostvarenje Torinski konj. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, na kom je trostruko nagrađen – Srebrnim medvedom, Gran prijem žirija i FISPRESCI priznanjem. Ova art drama govori o čuvenom događaju u Torinu, kada je poznat filozof, Fridrih Niče, sažalivši se na išibanog konja, doživeo nervni slom, nakon koga je ostao prikovan za krevet bez modi govora do svoje smrti.

“Dok nas glas iz pozadine uvodi u priču, na platnu vlada mrak. Sledi paklena, fantastična muzika Mihalja Viga koja opsesivno prati dugu scenu u kojoj konj trči kroz oluju. Slika izvrnute kosmičke agonije……apokalipsa. Počinje 6 dana predstavljenih u filmu, u kome Bela Tar uspeva da i najobičnije pokrete pretvori u snažne rituale, poslednji zrak svetlosti u svetu utonulom u zaborav“ govori Ticijana Finci, ovogodišnja selektorka Cinema City festivala, koja pojašnjava Tarovu filmsku “apokaliptičnu i poetičnu viziju sveta i života“.

Povezana vest:  Hotel Transilvanija na prvom mestu domaće BoxOffice liste

Bela Tar je film Torinski konj najavio kao poslednji u svojoj bogatoj karijeri, uz želju da otvori prostor mladim filmskim umetnicima. Nastavak filmske karijere najavljuje u bavljenju produkcijom, kako bi mladima dao šansu da snimaju filmove.

Film Torinski konj Počevši da se bavi filmom amaterski sa 16 godina, Bela Tar privlači pažnju mađarskih studija ved sa svojim ranim radovima. Sa poznatom televizijskom adaptacijom Šekspirovog Magbeta, njegov rad dobija prepoznatjiv vizuelni pečat i metafizičku perspektivu, sličnu onoj kod Andreja Tarkovskog. Usledili su njegovi najčuveniji filmovi, kao što su Proklestvo i legendarni višečasovni Satanski tango, za koji mu je trebalo punih sedam godina da ga dovrši, a zatim i filmovi novijeg datuma Verkmajsterove harmonije, Prolog i Čovek iz Londona.

Povezana vest:  Ana Faris: Komedija zaslužuje poštovanje

Publika Cinema City festivala de imati priliku da, pored filma Torinski konj, u okviru Omaža Beli Taru pogleda njegova čuvena ostvarenja Hotel Magnezit, Porodično gnezdo, Autsajder, Magbet, Ljudi iz predgrađa, Almanah jeseni, Proklestvo, Putovanje ravnicom, Verkmajsterove harmonije i Prolog. Nakon projekcije filma Torinski konj usledide jedinstvena prilika za razgovor publike sa autorom, Bela Tarom.