Hana

Film „Hana“ (Hanna) od 09. juna, na redovnom bioskopskom repertoaru!

Naslovni lik u ovom avanturističkom trileru snimljenom u Evropi, je tinejdžerka Hana. Ona poseduje snagu, izdržljivost i inteligenciju vojnika, zahvaljujući odrastanju u divljini Finske, sa ocem (Erik Bana) bivšim agentom CIA. Stiče obuku čiji je cilj da od nje načini savršenog ubicu. Prekretnica u njenom odrastanju je oštra; otac je šalje na misiju u kojoj Hana neprimećena putuje kroz Evropu izbegavajući agente koje za njom šalje bezobzirna Marisa (Kejt Blanšet). Dok se približava konačnoj meti, Hana se suočava sa zapanjujućim otkrićima o svom životu.

SIRŠA RONAN (Hana) je počela svoju glumačku karijeru sa 9 godina, a u 13-oj godini već je nominovana za Oskara, Zlatni Globus i brojne druge nagrade. Glumila je u ostvarenjima pored zvezda ka što su Bil Marej, Tim Robins, Mišel Fajfer, Ketrin Zita Džons i drugi.

ERIK BANA (Erik) je već poznat publici u svojoj rodnoj Australiji, a široj svetskoj publici je postao prepoznatljiv nakon uloge Hektora, u filmu Volfgana Petersena Troja; glumio je u filmovima Ridlija Skota, Stivena Spilberga, i drugih, a i sam se oprobao kao režiser.

Povezana vest:  Nominacije za nagrade Dženesis

KEJT BLANŠET (Marisa) dobitnica Oskara, Zlatnog globusa i brojnih drugih nagrada, glumila u hit filmovima poput “Gospodar Prstenova“, „Talentovani gospodin Ripli“, „Neobični slučaj Bendžamina Batona” i sarađivala sa velikim režiserskim imenima poput Ridlija Skota, Martina Skorsezea, Džima Džarmuša, Stivena Spilberga i dr.

DŽO RAJT (reditelj) engleski reditelj, postao poznat već po svom rediteljskom prvencu „Gordost i predrasude” koji je nominovan čak za četiri oskara. Istakao se i u režiranju miniserija poput: „Čarls II“, „Nature boy“, „Bob&Rose“.

O PRODUKCIJI:

Na početku filma, jedina osoba na svetu koju Hana ima je njen otac udovac koji je oduvek pripremao da preživi okrutne fizičke i mentalne borbe.

“Scenario mi nije ličio ni na šta što sam do sada pročitao i dopala mi se ideja da je tinejdzerka glavni lik“ priseća se Erik Bana, “Hana mora da odraste i da preuzme odgovornost. Pošto sam i sam roditelj, film sam doživeo kao vrhunac noćne more koju ima svaki roditelj kada se dete odvoji od njega po prvi put, a lik  koji ja igram ima vrlo izražene očinske karakteristike, on je njen zaštitnik i učitelj.“

Povezana vest:  Tri domaća filma premijerno u selekciji Nacionalna klasa

Ipak, i kada Erik da sve od sebe da zaštiti svoje dete od sveta, surova stvarnost je ono što deluje šokantno na nju i tada je Hana u pravoj opasnosti.

Pretnju Hani predstavlja Marisa (Kejt Blanšet), agent CIA, koja je nekada bila na terenu sa njenim ocem. “Pronalaženje Hane, najpre iz profesionalne potrebe, za Marisu prerasta u patološku potrebu, pomalo poput Zle Veštice iz Ivice i Marice, ali upravo ti bajkoviti elementi priče doprinose pojačanom kvalitetu scena.“ navodi Kejt.

Bajkovitost je postignuta i na prelepim lokacijama Finske gde se temperatura spuštala i do 33 stepena ispod nule.

Iz Finske Hana putuje u Bavarsku gde je zarobljavaju Marisini agenti i odvode u Marokansku pustinju odakle ona smelo uspeva da pobegne.

“Želela bih da sve moje buduće uloge budu toliko izazovne kao što je bila uloga Hane. Ona je tinejdžerka koja je odrasla u šumi, a obrazovanje je stekla od oca, jedine osobe koju je poznavala.

Povezana vest:  Pogledajte prvi trejler igrane verzije Diznijevog klasika "Aladin"

Upoznajemo je dok se odvaja od oca, odlazi sama, i na tom putu je fascinira sve i svako na šta nailazi. Njena osobina koja mi je omiljena je to sto ona ne sudi drugima, otvorena je i opčinjena sa svim što vidi i tako otkriva život po prvi put.“’ izjavila je Sirša Ronan, glavna glumica koje je u toku snimanja napunila 16 godina.

Hana je uzbudljiv i zabavan film koji ima dosta zajedničkog sa bajkama u kojima često imamo porodicu koja živi u drvenoj kućici u šumi; dete mora da napusti kuću i da ode u svet gde se susreće sa zlom koje mora da prevaziđe. Bajke po mom mišljenju nisu nikada srećne, slatke priče. One su moralne priče o prevazilaženju mračne strane, zla.“- izjavljuje režiser Džo Rajt.

Hana je uzbudljiva i zabavna akcija u kojoj se radnja brzo premešta sa severno evropskih na severno afričke lokacije i ne ostavlja vremena za predah.