sisanje_1

Šišanju specijalno priznanje Grosmanovog festivala

 

„Šišanje“ dobio je u subotu uveče specijalno priznanje Grosmanovog festivala fantastičnog filma i vina u slovenačkom gradu Ljutomer, rekao je agenciji Beta režiser ovog ostvarenja Stevan Filipović, nakon svečanog uručenja. Tom prilikom, specijalna festivalska nagrada za životno delo uručeno je britanskom glumcu Kristoferu Liju (Ćristopher Lee), koji se krajem 1950-ih i tokom 1960-ih proslavio kao grof Drakula, a pod stare dane obnovio slavu tumačeći čarobnjaka Sarumana u „Gospodaru Prstenova“ Pitera Džeksona (Peter Jackson).

Povezana vest:  Za vikend premijera animiranog filma "U mojoj glavi"

-Posebna čast i zadovoljstvo mi je da sam nagradu dobio istovremeno sa glumačkom legendom, ser Kristoferom Lijem – naveo je u pisanoj izjavi Stevan Filipović, koji je na Grosmanovom festivalu 2006. godine pobedio sa svojim dugometražnim prvencem „Šejtanov ratnik“.

Pored Lija (89), nagradu za životno delo dobio je režiser Menahajm Golan (Menaham Golan), čija je producentska kuća Menahajm/Golan pravila akcione filmove sa zvezdama kao što su Silvester Stalone (Sylvester Stallone), Čak Noris (Ćuck Norris), Žan Klod Van Dam (Jean Claude Van Damme) i Ćarles Bronson (Ćarles Bronson).

Povezana vest:  Novi triler Roberta De Nira

Glavnu festivalsku nagadu „Hudi maček“ za najbolji celovečernji film odneo je španski režiser Aleks de la Iglesia za svoju komediju „Balada triste de trompeta/The Last Circus“. O nagradama je odlučivao međunarodni žiri koji su činili director Jugoslovenske kinoteke Dinko Tucaković, kritičar filmskog magazine Empajer Filip Bergson (Philip) i direktor Festivala fantastike u Ostinu Lars Nilsen.

Povezana vest:  Grkinja Tonija Sotiropulu nova Bondova devojka

Nagradu za najbolji kratki film dobilo je ostvarenje „L’attaque du monstre geant suceur de cervaux de l’espace“ (Napad ogromnog svemirskog čudovišta što siše mozgove) Giljomea Rijea (Guillaume Rieu) iz Francuske.

Grosmanov festival fantastičnog filma i vina, sedmi po redu, trajao je od 25. do 30. jula.