MovieTape

Otvoren 25. Hercegnovski filmski festival

 

Istaknuti francuski režiser Iv Boase otvorio je večeras na Kanli kuli 25. hercegnovski filmski festival „Montenegro film“, u okviru koga u šest programskih celina biti prikazano više od 80 filmova, među kojima su i ostvarenja srpske produkcije. U takmičarskom delu učesvuje 14 filmova, a prve takmičarske večeri je prikazana crnogorsko-hrvatska koprodukcija “Lokalni vampir” Branka Baletića, kao i švedski film “Ostrvo” Kamena Kaleva.

Jedinu premijeru na Hercegnovskom festivalu imaće film “Mali ljubavni bog”, koprodukcija Crne Gore, Makedonije i Slovenije, u režiji Željka Šošića. On će biti prikazan sutra veče, a potom i „Cirkus Kolumbija“ Danisa Tanovića, koprodukcija BiH, Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Belgije i Srbije.

Film “Pank nije mrtav” Vladimira Blaževskog iz Makedonije i “Neprijatelj” Dejana Zečevića iz Srbije biće prikazani 3. avgusta. Na programu su i filmovi „Vila“ Fiona Gordona, Bruna Romija i Dominik Abel i “Majka asfalta” Dalibora Matanića koji će biti prikazanu 4. avgusta.

Povezana vest:  Con film ekskluzivni zastupnik Filmbanmedia licenci za filmove

Projekcije filmova “Kako su me ukrali Nemci” Miloša Radivojevića iz Srbije i “Ako zrno ne umre”, koprodukcija Srbije, Rumunije i Austrije, u režiji Siniše Dragina zakazane su za 5. avgust. Crnogorski film “Poslednje poglavlje” Nemanje Bečanovića, kao i bioskopski hit “Montevideo, Bog te video” Dragana Bjelogrlića iz Srbije biće prikazani 6. avgusta.

Poslednjeg festivalskog dana, 7. avgusta, biće prikazani filmovi “Imamo papu” Nanija Moretija i “Naš veliki očaj” Sejfija Teomana iz Turske.

Ti filmovi će se takmičiti za Grand Pri Festivala – Zlatnu Mimozu, koje će biti dodeljene i za režiju i najbolju žensku i mušku ulogu. I ove godine će biti dodeljena i nagrada ““Milan Žmukić““ za izuzetan doprinos afirmaciji Festivala, koja se dodeljuje u znak sećanja na ovog istaknutog filmskog radnika iz Herceg Novog, koji je 1987. godine inicirao pokretanje ove manifestacije i to najpre kao Festivala domaće kinematografije.

Povezana vest:  Nolan: Supermen teži za adaptaciju od Betmena

Na tvrđavi Forte Mare biće prikazani laurati filmskih festivala – Kan, Venecija, Berlin. Publika će u ovom letnjem bioskopu moći da pogledaju filmov „Avr“ koji je režirao Aki Kaurismaki, zatim „Poslednji cirkus“ koji je režirao Aleks de la Iglesia, „Dečak sa biciklom“ u Režiji Žan-Pjer Dardene i Luk Dardene, „Melanholija“ Lars von Triera, „Elena“ Andreja Zvaginsteva i „Bilo jednom u Anadoliji“ koji je režirao Nuri Bilge Ceylan.

Hercegnovski filmski festival prvi put je dopunjen i dokumentarnim programom. Na Trgu Belavista u Starom gradu, po izboru profesora i selektora Vladimira Perovića, publiku očekuje 30 dokumentaraca iz 19 zemalja sveta.

Povezana vest:  Festival dečijeg filma u Cineplexx bioskopima

U Amfiteatru Hercegnovskog pozorišta prostor je rezervisan za mlade sineaste – buduće reditelje a sada studente Akademija umetnosti iz Beograda i sa Cetinja. U istom prostoru, biće prikazano sedam ostvarenja novog azijskog filma.

Prvi put ove godine puna pažnja posvećena je i najmlađim gledaocima tako da će selekcija filmova za decu biti prikazana na maloj terasi Gradske kafane u Herceg Novom.

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film postao je 2009. godine manifestacija od državnog značaja. Nekada je bio poznat kao Jugoslovenski festival filmske režije, a zatim kao Jugoslovenski filmski festival, dok je od 2002. organizovan kao Hercegnovski filmski festival.