oskar_statue_1

Filmovi Viljaronge i Krijalezea u trci za Oskara

 

Film „Pa Negre“ (Crni hleb) reditelja Augustija Viljaronge španski je kandidat za Oskara za najbolji strani film, dok je za pretendenta Italije izabran film „Terraferma“ Emanuelea Krijalezea, preneo je danas dnevnik Varajeti. Viljarongin film, čija se priča odvija 1944, dobio je u februaru devet španskih filmskih nagrada Goja, uključujući za najbolji film, reditelja i glumicu (Nora Navas).

Povezana vest:  Sem Vordington u filmu o Drakuli

„Pa Negre“ će biti prvi film na katalonskom jeziku koji će se nadmetati za Oskara za strani film. Pored Viljaronginog filma, na užoj listi ovogodišnjih španskih kandidata za Oskara bili su „Koža u kojoj živim“ Pedra Almodovara i „La voz dormida“ Benita Sambrana. Italijanski pretendent na Oskara, Krijalezeov film o imigrantima „Terraferma“, dobio je ove godine specijalnu nagradu žirija u Veneciji.

Povezana vest:  Robert Zemekis snima film o putovanju kroz vreme

Priča tog ostvarenja prati ribare koji kod oabala Sicilije spasavaju afričke imigrante i time se suprotstavljaju lokalnoj obalskoj straži. Dodela Oskara zakazana je za 26. februar u Kodak teatru u Los Anđelesu.