imunoterapija

Imunoterapija – revolucija u onkologiji

Imunoterapija kod onkoloških oboljenja pokazala je značajne terapeutske napretke i znatno produženje života pacijenata potvrđuju najnovije studije koje se sprovode na bečkoj Opštoj bolnici (AKH).

Nakon što je prethodnih godina ciljana terapija raka znatno poboljšala mogućnosti lečenja kod nekih malignih oboljenja, sada imunoterapija daje još više nade. Za značajan napredak odgovorna su sve veća saznanja o imunom sistemu – štiti organizam od virusa, stranih tela i degeneričnih ćelija. Tek kroz posebne strukture na ćelijama tumora moguće je da imuni sistem, ove prepozna kao strane i kao posledicu inicira eliminisanje ćelija raka takozvanim ćelijama ubicama. Uz pomoć novih imunoterapeutskih metoda ćelije tumora se mogu ubiti njihovim oružjem, otkriti i biti dostupne odbrambenim mehanizmima.

Povezana vest:  Vrh poplavnog talasa u Beogradu u narednih 48 sati

Upravo kod melanoma koji je metastazirao i kod kojeg je dijagnoza prethodnih godina vreme života prognozirala ne duže od šest meseci, imunoterapija je veoma korisna. Rak kao oboljenje se više ne posmatra kao skup malignih ćelija već kao strukture slične organima koje su sa okolnim ćelijama u interakciji. Blokirajući taj dijalog imuni sistem treba da se ponovo mobiliše protiv tumora.

Povezana vest:  Siniša Mali: Pokažimo da poštujemo različitost

Stopa od 80 odsto pacijenata kod kojih terapija deluje govori za sebe. U pojedinačnim slučajevima zabeležena je stopa preživljavanja od sedam ili osam godina.

„Nalazimo se na početku revolucije u lečenju raka“, rekao je univerzitetski profesor, dr Kristof Cilinski (Christoph Zielinski) sa Medicinskog fakulteta u Beču predstavljajući novu terapiju.

PHOTO: AKH © Norbert Kössler

Povezana vest:  Beograd: Parada ponosa bez incidenata