Kompanija LG Electronics (LG) predstavila je ultimativnu liniju pametnih robota, koji čine inovaciju u oblasti veštačke inteligencije i razvoja IoT ekosistema tokom Međunarodnog sajma potrošačke elektronike (CES) 2017 u Las Vegasu. Novu liniju ovih savremenih proizvoda čini kućni robot, koji istovremeno služi kao smart kapija i inteligentni kućni notifikator, povećavajući svakodnevni komfor korisnika. LG nastoji da primeni IoT i smart tehnologiju i van kuće, a kao rezultat ove težnje razvijeni su i napredni roboti za upotrebu na aerodromima i drugim sličnim javnim mestima.

Hub robot: Za pametnije domove

Privlačni Hub robot kompanije LG podići će koncept pametnih domova na viši nivo. Povezujući se sa drugim smart uređajima u kući, ovi roboti koriste tehnologiju prepoznavanja glasa Alexa, pametnog ličnog asistenta Amazon Echo bežičnog zvučnika, pa jednostavnom verbalnom komandom obavljaju kućne poslove, poput uključivanja klima uređaja ili promene ciklusa sušenja. Hub roboti su opremljeni interaktivnim ekranom, koji prikazuje raznovrsne informacije, kao što su slike namirnica iz frižidera ili recepti u vidu audio instrukcija. Ovi uređaji pružiće korisnicima i posebne pogodnosti u vidu slušanja muzike, podešavanja budilnika, kreiranja podsetnika, pa čak i redovnog informisanja o vremenskim prilikama i stanju u saobraćaju.

Povezana vest:  Samsung Design Studio - online platforma za dizajniranje unikatnog Bespoke frižidera

Zahvaljujući svom antropomorfnom dizajnu, Hub roboti mogu stupiti u interakciju sa svim članovima porodice na različite načine. Takođe, mogu se okretati u prostoru i izražavati široki spektar emocija, prikazujući određeni izraz lica na ekranu, a sposobni su i da odgovore na jednostavna pitanja klimanjem glavom. Hub roboti su upoznati sa svim dešavanjima u kući, pa tako znaju kada neko od članova porodice izađe, vrati se ili odlazi u krevet, a kako zahvaljujući kameri razlikuju lica članova porodice, mogu se programirati tako da svakog člana pozdrave na drugačiji način. Kao dopunu Hub robotu, kompanija LG predstavila je i mini robote, koji mogu biti smešteni u bilo kojoj prostoriji u kući. I sami opremljeni elegantnim ekranom, ovi mini roboti mogu obavljati većinu funkcija koje podržava njihova veća verzija.

Airport Guide robot: Najbolji prijatelj putnika

Ekosistem inteligentnih usluga kompanije LG prevazilazi granice kućne upotrebe. Tako Airport Guide robot, koji će uskoro moći da se vidi na seulskom Incheon International aerodromu, predstavlja inteligentnog asistenta putnika, odgovarajući na pitanja na četiri jezika – engleskom, kineskom, japanskom i korejskom. Nakon jednostavnog skeniranja karte, robot će putniku prikazati detaljne informacije o ukrcavanju u avion i lokaciji izlaza, kao i podatke o vremenskim uslovima u odabranom gradu. Roboti pokazuju i smer kretanja na samom aerodromu, kao i prosečno vreme potrebno za stizanje do željenog mesta. Takođe, mogu ispratiti izgubljene ili putnike koji kasne do izlaza ili bilo koje lokacije na aerodromu.

Povezana vest:  Simpsonovi "ulaze" u Minecraft

Airport Cleaning robot: Čisto kao novo

Kao jedan od lidera u domenu robot usisivača, kompanija LG ponudila je i novu liniju ovih proizvoda, uključujući i velike industrijske uređaje. Ogromni Airport Cleaning robot usisivač opremljen je kanisterom velikih kapaciteta, kao i višestrukim četkama i motorima. Spremni da očiste sve – od tapeta do podova, ovi uređaji poseduju i najnovije pametne senzore i višestruke kamere, koje omogućavaju bezbedne, efikasne i moćne performanse, čak i na najprometnijim aerodromima. Ovi senzori koriste sistem za snimanje iz vazduha (LIDAR), a poseduju i osetljive branike, pa tokom rada detektuju prepreke koje im se nađu na putu, dok zahvaljujući upotrebi tehnologije simultane lokalizacije i mapiranja (SLAM), uvek znaju gde se nalaze.

Povezana vest:  Lekari savetuju: ne uspavljujte se uz e-knjigu ili tablet

Lawn Mowing robot: Za besprekorno pokošen travnjak

Lawn Mowing robot idealan je za različite vrste travnjaka, s obzirom na to da precizno i potpuno bezbedno kosi travu. Zahvaljujući mnogobrojnim senzorima i branicima kojima je opremljen i Airport Cleaning robot, ovaj uređaj u svakom momentu prepoznaje lokaciju na kojoj se nalazi i položaj svake prepreke, poput drveta ili žive ograde. Dizajniran tako da poveća efikasnost košenja, Lawn Mowing robot koristi sečivo koje se brzo pomera, čineći travnjak besprekorno pokošenim. Pored navedenih karakteristika, bočni kabl pojednostavljuje komplikovani proces instalacije, što ga čini još pristupačnijim i jednostavnijim za upotrebu.

„Kompanija LG je radeći na HOM-BOT vakuumskom robot usisivaču dugi niz godina bila uključena u razvoj smart tehnologije i robotike. Na sajmu CES 2017 pokazali smo na koji način znanje stečeno tokom višegodišnjeg istraživanja primenjujemo na proizvodnju uređaja namenjenih kako za rad u kući, tako i van nje“, rekao je Song Dae-hyun, predsednik i generalni direktor kompanije LG Home Appliance & Air Solutions.