Canon, svetski lider u grafičkim rešenjima, nadograđuje svoj legendarni, beskompromisni asortiman proizvoda punog formata i liniju EOS R sistema puštanjem u prodaju modela EOS Ra – prvog fotoaparata punog formata ovog proizvođača za astronomsku fotografiju.

EOS Ra jedinstven je proizvod na tržištu – za razliku od drugih astro fotoaparata punog formata – on je prenosan i ne zahteva eksterno napajanje i vezu sa računarom, što za rezultat ima izvanredan kvalitet slike vidljive realnosti, ali i fotografije dubokog svemira sa širokim spektrom optičkih uređaja.

Fotoaparat deli funkcije sa modelom EOS R koji je pušten u prodaju u septembru 2018. EOS Ra nasleđuje najbrži autofokus na svetu[i] ovog fotoaparata, sposobnost da fokusira u uslovima slabog osvetljenja do -6EV[ii], 35-milimetarski CMOS senzor punog formata sa oko 30,3 miliona efektivnih piksela [iii] i DIGIC 8 procesorom slike. I dok ga krasi ova napredna i najsavremenija optička tehnologija, EOS Ra je modifikovani EOS model razvijen kao direktan odgovor na specifične potrebe astrofotografa koji žele da zabeleže jedinstvenu boju dubokog svemira i sazvežđa.

Sa novim filterom za infracrveno blokiranje (IR filter) koji omogućava da još više vodonik-alpha (Hα) svetla stigne do senzora za sliku, EOS Ra omogućava prenošenje četiri puta više ovog vodonik-alfa svetla u poređenju sa modelom EOS R. Zahvaljujući takvoj funkciji, fotografi mogu bez muke da zabeleže, oštro i jasno, izrazito crvenu boju nebule – međuzvezdanog oblaka prašine sačinjenog uglavnom od vodonika i helijuma – što je nemoguće zabeležiti na tradicionalnim fotoaparatima kod kojih UV/IR filteri blokiraju IR svetlo koje ovim nebulama daje crvenu boju.

Optička izvrsnost koja nije sa ovog sveta

Zahvaljujući dizajnu bez ogledala i senzoru punog formata, EOS Ra savršen je izbor fotoaparata za fotografe koji žele da zabeleže zadivljujuće slike dubokog svemira. Zbog toga što nema mehanički sistem ogledala, vibracije su svedene na minimum, zbog čega su slike oštre. Štaviše – njegov senzor visokih performansi koje je Canon razvio pruža mešavinu visokih ISO performansi, visoke rezolucije, brzog očitavanja i širine ekspozicije, osiguravajući da su međuzvezdane slike nenadmašnog kvaliteta. Kao što je slučaj kod svih njegovih proizvoda, Canon-ovo nasleđe u optičkoj izvrsnosti primetno je i u modelu EOS Ra – za razliku od nekih fotoaparata koji imaju senzore koje nije razvio Canon – koristi se svih 30,3 miliona piksela ovog fotoaparata – što znači da nema propuštanja nijednog piksela koje bi moglo da dovede do toga da se ne zabeleže neke oblasti i da se izgube zvezde. Međutim, ukoliko spojeni okular teleskopa ne pokriva punu oblast slike senzora, EOS Ra takođe omogućava da se oblast slike opseče na APS-C oblast od oko 11,6 MP (4176×2784) ili na nekoliko drugih odnosa za opsecanje.

Povezana vest:  Kako da harmonizujemo um, telo i duh? Predstavljamo vam Lucha T8- uređaj za poboljšanje zdravlj

 Nebeske mogućnosti snimanja

Zahvaljujući funkciji Dual Pixel CMOS Auto Focus (AF), EOS Ra ima niz funkcija AF i MF fokusa koje osiguravaju da su slike nenadmašne optičke izvrsnosti – takođe kada se zabeleže i u uslovima slabog osvetljenja. Zadržavajući -6EV AF iz modela EOS R, moguće je funkcionisanje u uslovima slabog svetla sa RF objektivima i postojećim EF objektivima. Kada se koristi sa teleskopom, asistencija fokusa radi kao pojačavanje fokusa i uvećanje do 30x – što je tri puta više od modela EOS R – astrofotografi mogu da budu sigurni da je fokusiranje sa bilo kojim optičkim uređajem jednostavno i brzo.

Povezana vest:  Canon Europe predstavlja novi projektor sa WiFi prenosom

Štaviše, zahvaljujući svojim mogućnostima za 4K filmove i 4K ubrzani protok vremena (time-lapse), EOS Ra takođe je prvi astro fotoaparat na tržištu koji ima funkciju 4K filma.

Bez obzira koji je scenario, postoji objektiv za njega

Zbog toga što deli isti nosač sa modelom EOS R, aparat EOS Ra dizajniran je tako da maksimalno iskoristi mogućnosti dizajna objektiva. RF nosač objektiva omogućava radikalan novi optički dizajn – 20-milimetarska pozadina flanše i široki 54-milimetarski prečnik nosača omogućili su Canon-ovim inženjerima da dizajniraju nove objektive koji ranije nisu bili dostižni. Zbog toga što su objektivi ostali osnova EOS sistema i što su fotoaparat i sistem takođe kompatibilni sa tri adaptera nosača objektiva, fotografi imaju širi izbor objektiva i teleskopa[iv] koje mogu da koriste sa modelom EOS Ra.  Više od 70 EF i EF-S objektiva[v] moguće je koristiti sa Canon-ovim inovativnim EOS R sistemom, što dodaje nove funkcionalnosti postojećoj optici, istovremeno održavajući izvanredne nivoe performansi i funkcionalnosti koje su do sada mogle da se vide na EOS DSLR-ovima[vi]. Kao i kada je povezan na EOS R, Canon adapter nosača omogućava korisnicima da zadrže svoje postavke bez obzira da li koriste objektive za RF ili EF i EF-S nosače.

Snimanje sazvežđa jednostavno i lako

Kompaktan i lagan dizajn modela EOS Ra olakšava povezivanje fotoaparata na teleskop – što je savršeno za fotografe koji snimaju tokom dužih vremenskih perioda. Kombinujući postojeću EOS ergonomiju sa novim kontrolama, ovaj fotoaparat pruža maksimalnu kontrolu uz poznato okruženje. Takve funkcije uključuju Vari-Angle ekran osetljiv na dodir, koji takođe čini fotoaparat udobnim fotografima koji snimaju u bilo kojem položaju, uz prednost da mogu da imaju do 30x uvećanja kako bi proverili fokus. Elektronsko tražilo aparata EOS Ra znači da fotografi zaista mogu da snimaju ono što vide uz mogućnost da svoje subjekte jasno vide u mraku.

Povezana vest:  Brzo! Gde mi je telefon? Neko je u blizini!

EOS Ra, jednako kao i EOS R, podržava konekciju pomoću aplikacija EOS Utility i Canon Camera Connect. To omogućava daljinsko upravljanje fotoaparatom za fotografije i video putem USB-a ili bežičnim putem. Softver može besplatno da se preuzme sa veb sajta Canon podrške. Takva funkcija omogućava daljinsko snimanje, na primer unutra kada je hladno veče, kao i korišćenje sa ubrzanim protokom vremena (time lapse).

Bluetooth i Wi-Fi mogućnosti ovog fotoaparata pojednostavljuju povezivanje na pametni telefon i prenošenje slika i video zapisa. Ta veza takođe omogućava daljinsku kontrolu fotoaparata sa pametnog telefona ili tableta. Pored toga, slikama mogu da se dodaju precizni GPS podaci iz vašeg telefona, kako bi bilo još jasnije gde su snimljene.

[i] Tačno u trenutku puštanja modela EOS R u prodaju (5. septembar 2018.) i na osnovu testiranja dostupnih fotoaparata punog kadra bez ogledala

[ii] U režimu 1pt AF-a male oblasti

[iii] 31,7 miliona piksela

[iv] Kada se koristi sa adapterom nezavisnog proizvođača koji se prodaje zasebno

[v] U zavisnosti od specifikacija fotoaparata, neke funkcije EF objektiva možda ne mogu da se koriste

[vi] Ne uključuje EF-M objektive ili EF Cinema objektive u seriji EF objektiva. RF objektivi ne zahtevaju adapter za objektiv