Canon danas najavljuje EOS R5 i EOS R6, dva napredna fotoaparata bez ogledala punog kadra koji su prinova revolucionarnom EOS R sistemu napravljenom na osnovu RF nosača objektiva sa sigurnom budućnosti. EOS R5, aparat profesionalnog nivoa, pruža slike od 45 megapiksela brzinom do 20 slika u sekundi1 i to je prvi aparat bez ogledala punog kadra koji snima 8K RAW do 29,97 slika u sekundi interno, kao i 4K do 120p. EOS R6 je savršen za entuzijaste i profesionalce koji prelaze na aparate bez ogledala i koji tragaju za širim mogućnostima, zato što snima slike od 20,1 megapiksela pri 20 slika u sekundi1, zadivljujući 4K video do 60p i Full HD sve do 120p. Ništa ni ne prilazi blizu brzini i rezoluciji modela EOS R5 i EOS R6.

Redefinisanje profesionalnih aparata bez ogledala

Nova generacija tehnologije CMOS senzora u kombinaciji sa RF objektivima visokih performansi omogućava korisnicima da zabeleže nove nivoe detalja pri brzinama koje su vodeće u industriji. EOS R5 i EOS R6 mogu da snimaju do 20 slika u sekundi1 pomoću elektronskog zatvarača u punoj tišini uz potpuno praćenje automatske ekspozicije (AE) i automatskog fokusiranja (AF). Korisnici mogu pouzdano da beleže akciju, kako slike tako i video, u izvanrednom kvalitetu, na bilo kojoj lokaciji, bez uznemiravanja subjekata. Mehanički i elektronski zatvarač prve zavesice takođe pruža neprekidno snimanje visokom brzinom do 12 slika u sekundi1.

Po prvi put u EOS seriji, EOS R5 i EOS R6 uključuju funkciju stabilizacije slike u telu (In-Body Image Stabilisation – IBIS) u 5 osa, od čega koristi imaju korisnici svih tipova objektiva. Dizajniran da radi u saradnji sa IS sistemom RF objektiva, ovo rešenje je projektovano tako da RF objektivi i senzor rade na ispravljanju nagiba i zaokreta, a senzor ispravlja pokrete po X-Y osi i rotiranje. Ovaj inteligentni sistem stabilizacije ispravlja do neverovatnih 8 koraka2 – što je najbolja stabilizacija slike na svetu2 – omogućavajući nove nivoe kreativnosti prilikom snimanja iz ruke pri sporim brzinama zatvarača ili snimanje video zapisa bez tripoda.

Širok prečnik RF nosača objektiva osigurava da svetlo nastavlja da stiže do celokupnog senzora, sve do uglova, čak i sa pokretom senzora koji se javlja zbog stabilizacije slike u telu aparata. Prečnik od 54 mm omogućava RF objektivima da budu dizajnirani sa većim krugovima za sliku omogućavajući veće pokretanje IS sistema u telu, što znači da neki RF objektivi bez IS-a kao što je RF 85mm F1.2L USM ili RF 28-70mm F2L USM takođe mogu da postignu stabilizaciju slike do 8 koraka2.

Korisnici EF objektiva će iskusiti poboljšane IS performanse pošto IS u telu radi sa EF objektivima kojima je omogućen IS kako bi obezbedio korekciju rotacije i po X-Y osi. Čak i EF objektivi koji nemaju IS će imati koristi od korekcije u 5 osa koje pruža IS u telu aparata EOS R5 i EOS R6.

Držanje oštrim

Tehnologija DIGIC X procesora koja se nalazi u srži EOS R5 i EOS R6 – ista tehnologija kao u poželjnom EOS-1D X Mark III – podržava poznatu novu generaciju tehnologije Dual Pixel CMOS AF II pomerajući brzinu i pouzdanost na neprikosnovene nivoe. Najbrži AF na svetu fokusira se čak za svega 0,05 sekundi3, a EOS R5 može da se fokusira pri nivoima svetla od svega -6EV5, dok je EOS R6 prvi EOS fotoaparat koji pruža minimum EV za AF od -6,5EV4,5. AF visoke preciznosti efikasan je čak i u uslovima slabog osvetljenja ili niskog kontrasta.

Povezana vest:  Toshiba Satellite C670 za korisnike koji vode računa o troškovima

Sistem iTR AF X AF programiran je korišćenjem veštačke inteligencije sa dubokim učenjem, a režim detekcije lica/oka osigurava da se subjekti drže oštrim čak i kada se nepredvidljivo kreću uz plitku dubinsku oštrinu. Čak i ako se osoba na trenutak okrene, nastavlja se sa praćenjem njihove glave.

Napredno praćenje koje su omogućili algoritmi dubokog učenja prepoznaje lica i oči ljudskih bića, a sada uključuje i mačke, pse i ptice, kako u režimima fotografisanja, tako i u režimima snimanja filmova. EOS R5 i EOS R6 održavaju fokus i praćenje visoke preciznosti bez obzira na veličinu subjekta, njegov položaj, orijentaciju ili smer lica, olakšavajući korisnicima da samouvereno snimaju čak i najnepredvidljivije subjekte.

Inteligentno povezivanje

 Zahvaljujući ugrađenim tehnologijama Bluetooth i Wi-Fi, EOS R5 (5 Ghz Wi-Fi8) i EOS R6 (2,4 Ghz Wi-Fi8) mogu jednostavno da se povežu na pametan telefon i mreže, omogućavajući deljenje datoteka velikim brzinama i FTP/FTPS prenos. Ova funkcionalnost takođe omogućava da se fotoaparati daljinski kontrolišu pomoću aplikacija Camera Connect i EOS Utility, povezani na PC ili Mac preko Wi-Fi-ja ili high-speed USB-a 3.1 Gen 2. Pošto je isporuka sadržaja jednako važna kao i beleženje slika i video zapisa, EOS R5 i EOS R6 podržavaju automatsko prenošenje datoteka slika sa uređaja na image.canon cloud platformu kako bi se slike jednostavno delile i štampale ili radi integracije sa Google Photos9 ili Adobe Creative Cloud9 procesima rada.

EOS R5: Bez kompromisa

EOS R5 je neprikosnoveni skok unapred kada je u pitanju tehnologija aparata bez ogledala i on pruža najvišu rezoluciju EOS fotoaparata6 ikada. DIGIC X procesor, CMOS senzor i RF objektivi se udružuju radi unapređivanja svih aspekata kvaliteta slike kako bi se postigla rezolucija koja prevazilazi 45 megapiksela. Do 100% AF pokrivenosti7 sa 5.940 AF tačaka koje se mogu izabrati i ISO opseg od 100-51.200 održavaju subjekte savršeno oštrim čak i u uslovima slabog osvetljenja. Dvostruki slotovi za kartice podržavaju high-speed CFexpress i SD UHS II kartice, a smešteni su u magnezijumsko telo otporno na vremenske uslove.

Profesionalci mogu da zabeleže zadivljujući 8K 12-bitni RAW video interno koristeći punu širinu senzora kako bi dobili istinski kinematografski rezultat uz konstantno AF praćenje oka i lica za ljude i životinje. EOS R5 takođe postavlja nove standarde za videografe koji snimaju u 4K. Snimajte 4K DCI (punog kadra) i 4K UHD pri brzinama do 120p (119,88 slika u sekundi) sa 4:2:2 10-bitnim kvalitetom, što omogućava gladak usporeni snimak visoke rezolucije uz pune performanse AF-a. Korisnici koji traže najviši 4K kvalitet mogu da koriste 4K HQ režim kako bi reprodukovali neverovatne detalje pri brzinama do 30p tako što se interno preklapaju uzorci (oversampling) 8K zapisa.

  • 8K RAW interno video snimanje do 29,97 slika u sekundi (bez opsecanja)
  • 8K interno snimanje do 29,97 slika u sekundi (bez opsecanja) u 4:2:2 10-bitnom Canon Log (H.265) ili 4:2:2 10-bitnom HDR PQ (H.265)
  • 4K interno snimanje do 119,88 slika u sekundi (bez opsecanja) u 4:2:2 10-bitnom Canon Log (H.265) ili 4:2:2 10-bitnom HDR PQ (H.265)
  • 4:2:2 10-bitno u formatu Canon Log ili 4:2:2 10-bitni HDR PQ izlaz preko HDMI-ja u 4K 59,94 slika u sekundi
Povezana vest:  Canon razvija liniju instant fotoaparata-štampača modelom Zoemini S2 – novim 2-in-1 modelom

 Zahtev korisnika doveo je do vraćanja multi-kontrolera na EOS R5 pored kontrole AF-a pomoću funkcije dodirni-i-povuci korišćenjem 3,2-inčnog vari-angle ekrana osetljivog na dodir rezolucije 2,1 miliona tačaka. Pošto je Dual Pixel RAW takođe podržan, moguće je ispravljanje fokusa i kontrasta u pozadini i menjanje osvetljenja kod portreta nakon snimanja slike – unapređujući kreativne mogućnosti. Elektronsko tražilo (EVF) od 0,5 inča osvežava se pri 120 slika u sekundi uz rezoluciju od 5,76 miliona tačaka zbog čega se dobija zapanjujuće realističan pogled na svet u poređenju sa optičkim tražilom.

EOS R6: Svestrana izvrsnost 

EOS R6, kao i EOS R5, demonstrira neverovatne sposobnosti EOS R sistema, pružajući entuzijastima potencijal za snimanje izuzetno oštrih slika i filmova iz ruke. Pružajući brzinu i kvalitet punog kadra koji su vodeći u svojoj klasi, EOS R6 je moćan i svestran fotoaparat koji daleko prevazilazi zahteve entuzijasta i poluprofesionalaca u okviru svih žanrova. Entuzijasti koji snimaju sport i divlje životinje mogu sa samopouzdanjem da snimaju brzu akciju iskorišćavajući brzinu do 20 slika u sekundi1, fleksibilnost do 6.072 AF tačaka koje je moguće izabrati i AF režime praćenja lica, oka i životinja zasnovane na dubokom učenju. CMOS senzor rezolucije 20,1 megapiksela deli mnoge tehnologije i performanse koje se mogu videti u modelu EOS-1D X Mark III, pružajući 100-102.400 auto ISO opseg koji omogućava korisnicima da naprave čiste slike u najtežim uslovima slabog osvetljenja kao što su venčanja i događaji u zatvorenom, pružajući dodatnu fleksibilnost i izbor.

Omogućavajući stvaraocima sadržaja da ispune rastuće zahteve za produkcijom zadivljujućih i fotografija i video snimaka, inovativni EOS R6 može da snima video u 4K UHD rezoluciji do 59,94 slika u sekundi što se postiže preklapanjem uzoraka (oversampling) iz 5,1K. Napravite neverovatne usporene snimke uz AF podršku koristeći Full HD do 119,88 slika u sekundi. Prilikom snimanja filma, moguće je koristiti zebra prikaz kao vodilju za podešavanje ekspozicije, što je naročito korisno u uslovima koji obično dovode do preeksponiranih svetlih delova slike. Zahvaljujući opciji za interno snimanje u 8-bitnom H.264 ili 10-bitnom YCbCr 4:2:2 H.265 i Canon Log, korisnici mogu da iskuse vrhunsku fleksibilnost postprodukcije.

EVF od 0,5 inča sa 3,69 miliona tačaka koji radi do maksimalne frekvencije osvežavanja od 120 slika u sekundi podržava minimalnu zadršku savršenu za fotografisanje sporta, pružajući transparentan i odzivan pogled na subjekte snimanja. LCD ekran dijagonale 3 inča sa 1,62 miliona tačaka podstiče snimanje iz kreativnih uglova. Dvostruki slotovi za kartice omogućavaju korisnicima da ubace 2x SD UHS II kartice i istovremeno snimaju na obe kartice, uz mogućnost za snimanje u različitim formatima u cilju bezbednosti, sigurnosti i brzine.

Povezana vest:  Rakuten Viber predstavio funkciju za štedljivo upravljanje memorijom u aplikaciji

Predstavljanje tri nova EOS dodatka

LP-E6NH

Nova baterija dužeg trajanja koja se isporučuje uz EOS R5, EOS R6 i koja je kompatibilna sa svim postojećim fotoaparatima koji koriste bateriju LP-E6 serije. LP-E6NH menja LP-E6N, uz povećani kapacitet od 14% dostižući 2130 mAh, što korisnicima omogućava da snimaju duže, istovremeno zadržavajući kompatibilnost sa postojećim proizvodima i dodacima.

BG-R10 battery grip

Omogućava produženo, neometano snimanje na modelima EOS R5 i EOS R6, što je odlično za venčanja, divlje životinje i snimatelje vesti. Novi grip sa baterijom korisnicima pruža mogućnost da napajaju tela aparata korišćenjem dve baterije (LP-E6/N/NH). Grip takođe pruža duplirane kontrole radi lakšeg vertikalnog snimanja.

WFT-R10

Wi-Fi odašiljač u stilu baterijskog gripa i 2×2 MIMO antene za brže i dalje odašiljanje, kompatibilan sa aparatom EOS R5. WFT-R10 takođe ima unapređenu mrežnu obradu omogućavajući SFTP preko Wi-Fi-ja i uključuje gigabitnu brzinu preko ethernet porta.

Za više informacija o modelima EOS R5 i EOS R6 posetite: https://www.canon.rs/cameras/eos-r5/ i https://www.canon-europe.com/cameras/eos-r6/

Canon danas pušta u prodaju četiri nova RF objektiva i dva ekstendera, RF 85mm F2 MACRO IS STM, RF 600mm F11 IS STM, RF 800mm F11 IS STM, RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM, EXTENDER RF 1.4x, EXTENDER RF 2x. imagePROGRAF PRO-300, A3+ štampač sa kvalitetnim funkcijama nagrađivane imagePROGRAF PRO serije, takođe danas kreće u prodaju.

Ključne specifikacije

EOS R5: EOS R6:
Senzor punog formata rezolucije 45 megapiksela Senzor punog formata rezolucije 20,1 megapiksela
Do 20 slika u sekundi / 12 slika u sekundi Do 20 slika u sekundi / 12 slika u sekundi
IS u telu do 8 koraka IS u telu do 8 koraka
Dual Pixel CMOS AF II Dual Pixel CMOS AF II
ISO opseg 100-51.200 ISO opseg 100-102.400
8K film 30p 12-bitni (pune širine) 4K film 60p 10-bitni, Full HD 120 slika u sekundi
EVF sa 5,76 miliona tačaka EVF sa 3,69 miliona tačaka
3,2-inčni vari-angle LCD sa 2,1 miliona tačaka 3-inčni vari-angle LCD sa 1,62 miliona tačaka
Dvostruki slotovi za kartice (1x CFexpress, 1x SD UHS II) Dvostruki slotovi za kartice (2x SD UHS II)
Displej na gornjem panelu i AF multi-kontroler AF multi-kontroler
Ugrađeni 5 Ghz Wi-Fi sa opcionim bežičnim

odašiljačem (WFT-R10)

Ugrađeni 2,4 Ghz Wi-Fi i FTP
Bluetooth Bluetooth
USB punjenje i napajanje preko PD-E1 USB punjenje i napajanje preko PD-E1
Telo samo 650 g (738 g sa baterijom/memorijskom karticom) Telo samo 598 g (690 g sa baterijom/memorijskom karticom)

 

– # # # –

 

Objave i novosti kompanije Canon CEE možete jednostavno pratiti na kompanijskom LinkedIn profilu:

https://www.linkedin.com/company/canon-emea