tihomir-stojanovic-01Nikon – „Priča o mom gradu“, drugo mesto za Tihomira Stojanovića

Na svetski dan priče, 20. marta ove godine, kompanija Nikon je organizovala takmičenje blogera širom Evrope. Među 18 učenika iz 10 zemalja svoje fotografasko umeće pokazali su i naši poznati blogeri Amitz Dulniker, Milan Maglov i Tihomir Stojanović. Takmičari su imali zadatak da kroz seriju fotografija ispričaju priču o svom gradu. Svaki takmičar je dobio najnoviji DSLR komanije Nikon, model D5300 koji ima ugrađenu Wi-Fi konekciju, pomoću koje su takmičari slali fotografije sa lica mesta na Nikon Flickr nalog, a svi zainteresovani su priču u nastajanju pratila uživo na Storify.
Žiri u sastavu fotograf Kirsty Mitchell, Nikon menadžer Thomas Maquaire i vizuelni umetnik Johan Thornqvist je pregledao i ocenio sve radove, pre svega uzimajući u obzir priču koja je ispričana kroz seriju fotografija, a tek onda kvalitet samih fotografija.
Sa velikim zadovoljstvom čestitamo pobednici Audrey Felix koja je na ovom interesantnom takmičenju predstavila Pariz kroz priču pod nazivom „Paris en couleurs“ (Pariz u bojama). Ona je kroz šarmantnu paletu boja prikazala blistavu arhitekturu francuske prestonice.
„Ova fotografija zaista savršeno odgovara temi i priča priču o osobi koja tumara kroz grad i uživa u njegovoj lepoti. Ova fotografija je meni jedna od omiljenih na takmičenju“ kaže Kirsty Mitchell.
„Za mene je u ovoj seriji fotografija glavni element vreme koje protiče i boje i senke koje se smenjuju u različito doba dana. Veoma mi se dopada kako se kroz seriju fotografija smenjuje neobične boje i kako svaka fotografija budi emocije“ kaže Johan Thornqvist.
„Sviđa mi se kako se naslov savršeno uklapa u celu priču, ne laže nas, već zaista na fotografijama vidimo fantastične boje. Serija fotografija ne sugeriše ništa više od čarobih momenata u gradu okupanom suncem i živopisnim bojama od ranog jutra pa sve do večeri“ kaže član žirija Thomas Maquaire.
Drugo mesto je osvojio Tihomir Stojanović iz Srbije za priču „Wandering Belgrade“. Tihomir je poznat kao osnivač Mreže kreativnih ljudi, ali i veliki kao ljubitelj fotografije. Serija njegovih fotografija predstavljaju ličnu priču prepunu emocija i kod posmatrača stvara osečaja usamljenosti. Tihomir nas vodi kroz Beograd i to od starog do novog dela grada prikazujući nam tako prošlost, sadašnjost i budućnost. Tihomir je kao drugoplasirani osvojio upravo Nikon D5300 sa kojim je i napravio ove prelepe fotografije Beograda.
“ Ova priča je za mene najviše lična i imam utisak da tumaramo kroz grad zajedno sa fotografom“ kaže Kirsty Mitchell.
„Odsustvo ljudi i pas koji trči, kao jedino živo biće na fotografijama, dodatno pojačava priču.“ kaže Johan Thornqvist, jedan od sudija na ovom takmičenju.
„Tihomir je veoma talentovan fotograf sa odličnim osećajem za kadar. Svoj talenat je odlično iskoristio na ovom takmičenju predstavljajći priču kroz linearne elemente koji se seku“ primećuje sudija Thomas Maquaire.
Treće mesto je osvojila Stella Harasek za Razglednice iz Helsinkija. Stela koristi različite pristupe od prve do poslednje fotografije.
Među pohvaljenim takmičarima se našao još jedan predstavnik Srbije. Milan Maglov nam predstavlja priču pod nazivom „Ljubav u Beogradu“ koja za glavne aktere ima zaljubljeni par.
„Kako se njegova priča odmotava tako shvatamo da je u pitanju priča o paru koji svoj život provodi u Beogradu. Milan je na sjajan način uspeo da u priču o gradu unese život i osvoji nas snažnim emocijama koje izviru iz njegovih fotografija“ kaže Thomas Maquaire.
Pobedničke, ali i sve ostale fotografije možete pogledati ovde. Ako biste se našli u ulozi sudije koju biste priču izabrali?

Povezana vest:  Susreti sa domaćim autorima, porodični dani i svetski hitovi na Sajmu knjiga