narodni_muzejObeležen dan Narodnog muzeja u Beogradu

 

Narodni muzej u Beogradu je danas svečanom dodelom zahvalnica darodavcima i plaketa zaposlenima, obeležio 166. godišnjicu svog postojanja.

Povodom Dana Narodnog muzeja, u Galeriji fresaka će večeras biti otvorena izložba „Studenica – osam vekova slikarstva“.

Na današnjoj svečanosti su dodeljene zahvalnice darodavcima koji su uvećali zbirku muzeja, i plakete zaposlenima koji u muzeju rade 10 i 20 godina.

Plaketu za 20 godina rada u Narodnom muzeju je, između ostalih, dobila i direktorka Tatjana Cvjetićanin.

Direktorka Cvjetićanin je ukazala da je Narodni muzej, uprkos teškim uslovima, u prošloj sezoni uspešno realizovao izložbu povodom 150 godina od rođenja slikara Paje Jovanovića i izložbu „100 godina srpskog slikarstva“.

Povezana vest:  Klasik svetske književnosti u novom izdanju: Rat i mir

Narodni muzej je uz to sprovodio značajna istraživanja i arheološka iskopavanja i objavio nekoliko publikacija, rekla je ona.

Nagradu Narodnog muzeja za najbolji diplomski rad na katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, dobila je Višnja Kisić, za „Doručak sa pricama“, o istominemom umetničkom delu Gabriele Munter.

Zahvalnice su dodeljene i Bezbednosno informativnoj agenciji i MUP Srbije za obezbeđenje izložbi.

Povezana vest:  Poznati američki pantomimičar Robert Post na P(h)antomfestu u Vranju

Predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja Brana Mitrović je na svečanosti rekao da su Ministarstvo kulture i Narodni muzej pokrenuli novu proceduru pošto je Vlada Srbije, po preporuci eksperata, poništila projekat rekonstrukcije zgrade muzeja.

-Prvi korak će biti raspisivanje javnog otvorenog konkursa za izbor projektanta, i utvrđivnje kakav nam je Narodni muzej potreban u 21. veku. Ova faza bi trebalo da bude završena do jula, kada bi trebalo da započne prikupljanje tehničke dokumentacije za rekonstrukciju zgrade muzeja – rekao je Mitrović.

Stalna postavka Narodnog muzeja zatvorena je od 2003. godine, a 2007, pod vođstvom arhitekte Milana Rakočevića, završena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju muzejske zgrade na Trgu Republike.

Povezana vest:  Laguna objavila novi roman Tonija Parsonsa

Usledili su javna polemika i primedbe stručnjaka na projekat, a krajem 2009. godine imenovani su članovi ekspertskog tima za procenu održivosti projekta.

Ministar kulture Nebojša Bradić je krajem aprila najavio raspisivanje javnog poziva za novo projektno rešenje, a, prema njegovim rečima, rekonstrukcija Muzeja bi mogla da počne ove godine, trajala bi 20 meseci i koštala „do 20 miliona evra“.