artepoveraOtvorena izložba Arte povera u Italijanskom kulturnom centru

 

U Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu danas je otvorena izložba „Arte povera“, na kojoj su predstavljena dela iz kolekcija Muzeja moderne i savremene umetnosti Mart iz Rovereta.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predsednik Poslaničkog doma Parlamenta Italije Đanfranko Fini, ministar kulture Nebojša Bradić, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović i ambasador Italije u Beogradu Armando Varikjo.

Ministar kulture rekao je da je izložba dela umetničkog pokreta Arte povera, nastalog 60-ih godina prošlog veka u Italiji, važna ne samo za ljubitelje umetnosti, već i s aspekta mogućnosti realizacije saradnje između zemalja.

Povezana vest:  Osnovan Samostalni sindikat pisaca Srbije

-Pokret Arte povera nastao je u Italiji, ali je brzo prešao granice i postao na neki način i naš. Već tokom nastajanja bio je predstavljen i u Srbiji, zahvaljujući vezama istoričara umetnosti i umetnika dve zemlje – ukazao je Bradić.

Izložba je, kako je dodao, potvrda ozbiljnog rada Italijanskog instituta za kulturu i ambasade Italije u saradnji sa srpskim institucijama.

Povezana vest:  Za ljubitelje romantičnih komedija: Brak iz računa

Predsednik poslaničkog doma italijanskog parlamenta Đanfranko Fini, koji danas boravi u zvaničnoj poseti u Beogradu gde je razgovarao sa srpskim zvaničnicima, ocenio je da veze između naroda Srbije i Italije postoje već dugo vremena i da su zasnovane pre svega na kulturi.

-Veza naša dva naroda je duga i zasniva se na kulturološkim osnovama, a kultura ujedinjuje, premošćuje jezičke, istorijske i druge barijere između naroda i ne poznaje ni vremenske, ni geografske granice – rekao je Đanfranko Fini.

Povezana vest:  „KROZ ATELJE" U VELIKOJ GALERIJI DOMA KULTURE STUDENTSKI GRAD

-Kultura, politika i privreda, to su tri karike u lancu našeg prijateljstva – ukazao je on.

Slavica Đukić-Dejanović zahvalila je ambasadi Italije i Muzeju Mart što su omogućili da eksponati muzeja u Roveretu budu dostupni i građanima Srbije.

Na izložbi u Italijanskom institutu za kulturu predstavljena su dela italijanskih umetnika Mikelanđela Pistoleta, Janisa Kunelisa, Aligijera Boetija, Klaudija Čintolija, Marija Merca, Đuzepea Penonea, Elisea Matijačija i Đilberta Zorija.

Izložba je otvorena do 30. juna ove godine.