Šabačko pozorište gostovaće 17. januara na Sceni „Raša Plaović“ (20,30) sa predstavom „Mata Hari“, po tekstu Ide Jović, u režiji Snežane Udicki.

„Na sam pomen imena poznate i kontroverzne špijunke, u gledaocu nastaje asocijacija da unapred zna da ga očekuje neka vrsta trilera o ovoj opasnoj ženi, jer je upravo ona arhetip fatalnosti. Naša predstava je u žanrovskom smislu najmanje triler, a najviše melodramska priča o pokretačkoj i nezaustavljivoj snazi ljubavi, koja često može da ode u pravcu koji nismo mogli ni da predvidimo“, kaže rediteljka.

Prema njenim rečima, drama “Mata Hari” prikazuje borbu jedne u početku tek pomalo neobične žene koja je želela porodicu i mir, a postala je simbol opasnosti i pohote.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama: Neće biti pemijere "Koštane"

Udicki dodaje da je, potom, na kraju životnog kruga, postala i žrtva svega onoga što ju je izdvajalo iz okoline – potrebe za ljubavlju, upornosti, strasti, samosvesti, ambicije i vremena u kome je živela, a takvim ženama se različitost retko prašta.

„Sto godina nakon njene smrti, slušamo priče da smo formirali društvo u kome se na globalnom nivou položaj žene navodno promenio, ali suštinski je većina stvari ostala ista: sama žena se teško bori protiv muškarca, u svim segmentima: svedoci smo svakodnevnog nasilja nad ženama, oduzimanjem dece od strane uticajnih muževa, bespoštednoj borbi za opstanak na poslovnom planu i na kraju, svedoci stradanja običnog čoveka u igri s moćnicima. Margaret Zele kreće vrlo mlada na svoj put, kao Alisa u zemlju čuda, očekujući ispunjenje svih mladalačkih želja, ljubav, spokoj i životnu stabilnost, a na njemu postaje Mata Hari, manipulativna žena sa lažnom biografijom, spremna na svaku vrstu opasnosti da bi došla do svog cilja. Zemlja čuda s početka kruga se pretvorila u Dedalov lavirint, a nevinost Alise u bespoštednu borbu za opstanak“, ističe rediteljka Udicki.

Povezana vest:  Nekada davno u jednom dalekom carstvu... - istorijska drama "Lutka od porcelana" u prodaji

U podeli su Jovana Pantić, Kristina Pajkić, Ivana Jokić, Ksenija Melentić, Siniša Maksimović, Miloš Vojnović, Strahinja Barović, Ivan Tomašević, Borivoj Božanić, Vladimir Milojević, Nikola Breković, Marko Ribić, Lea Marković i Ognjen Teodorović.

Dramaturg je Slavko Milanović, scenograf Tamara Bušković, a kostimograf Selena Tomašević. Scenski pokret i koreografiju uradio je Petar Pjer Rajković, dok je muziku komponovao Miroljub Aranđelović Rasinski.

Povezana vest:  Pozorište Dadov obeležava 57 godina postojanja

Predstava je premijerno izvedena 6. oktobra prošle godine.