svahili jezikPočinje učenje svahili jezika u Muzeju afričke umetnosti

Na svahiliju postoji izreka: MTU NI WATU, što znači ČOVEK JE NAROD.

Kroz učenje jezika upoznaju se i razumevaju drugačiji običaji, naravi i ponašanja.

Svahili, ili tačnije Kisvahili, pripada grupi Bantu jezika – velikoj jezičkoj grupi koja se govori na ogromnom području subsaharske Afrike. Kroz vekove, svahili se širio kroz trgovinske odnose među narodima i državama. U Tanzaniji i Keniji svahili je zvanični nacionalni jezik, ali ga govore milioni ljudi širom istočne, centralne i južne Afrike: u Ugandi, Burundiju, Somaliji, Mozambiku i Južnoj Africi.

Povezana vest:  Deset godina predstave Gospođica

Svahili se neprekidno obogaćuje rečima koje se pozajmljuju iz drugih jezika, tako da su arapski, hindu, gudžarati, persijski, a odnedavno i engleski deo svahilija. Takođe, u ovom jeziku postoje tragovi portugalskog, nemačkog, kao i brojnih lokalnih jezika. Na neki način, svahili je ogledalo svih veza koje su se u dugom istorijskom periodu stvarale između različitih naroda!

Za sve koji govore srpski, učenje svahilija ne predstavlja ozbiljnu poteškoću: piše se kao što se govori, a koristi se isti sistem samoglasnika kao u srpskom jeziku. Za sve one koji su zainteresovani da nauče ovaj jezik radi ličnog usavršavanja,planiranih putovanja ili komunikacije sa poslovnim partnerima u Africi, svahili je odličan izbor!

Povezana vest:  Austrijski umetnik Golif radi na najvećoj slici na svetu!

Svahili – jezičke radionice će omogućiti učesnicima da savladaju osnovne reči i izraze na jedan lagan, neopterećen i interaktivan način.

Radionice vode:

Amosi Rwangarya

Rođen je u Tanzaniji i student je treće godine ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Svahili je njegov maternji jezik, a pored njega, dobro govori engleski, (naravno) srpski, kao i lokalni jezik zaniki.

Povezana vest:  Predstavljena prva knjiga Tamare Ratković „ FIT U TRUDNOĆI S PILATESOM“

Galina Tudyk

Dugogodišnji simultani, konsekutivni i pisani prevodilac za engleski jezik. Galina je diplomirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živela je u Najrobiju, Keniji, gde se upoznala sa svahilijem i gde je stekla zvanje mastera internacionalnih odnosa na United States International University.