Ubistvo u Kapetan MisinojU trouglu između Jekaterinburga, Istanbula i Beograda odvija se radnja ovog romana punog zagonetki. Nenad Novak Stefanović oživljava epohu dvadesetih godina XX veka i prikazuje nam prestonicu Jugoslavije.

Islednik sudske policije Krsta Pavlović rešava slučaj ubistva bogate Ruskinje. Pomaže mu profesor sa Policijske akademije, čuveni kriminalista Arčibald Rajs. Zajedno otkrivaju šifrovane dnevnike i tajne veze sa Oktobarskom revolucijom i dijamantima dinastije Romanov.

Beograd, 1924. godina. Grad je na početku svog zlatnog doba. Nove mogućnosti i njegov nagli rast privlače ljude sa svih strana sveta. Među njima bila je i Olga, bogata Ruskinja koja je po prvim zvaničnim uviđajima izvršila samoubistvo. Istražujući ovaj naizgled jednostavan slučaj, mladi i nepotkupljivi islednik Krsta Pavlović otkriva da su emigranti doneli u Beograd i misterije svojih prethodnih života. Razmotavanje jednog takvog klupka neočekivano će preusmeriti istragu.

Povezana vest:  Gostovanja BDP i Narodnog pozorišta po Srbiji

Krstu posebno kopka značenje reči koju je u poslednjim trenucima života Olga ucrtala vrhom cipele u beton. Dok mu kolege i nadređeni traže da se slučaj što pre zatvori, mladi islednik ostaje potpuno sam u traganju za neporecivim dokazima, prisiljen da prvi put stavi na iskušenje ono što mu je najvažnije – svoju hrabrost i moralne principe. Zaključivši da je zapravo reč o ubistvu i da ne može da reši slučaj bez tuđe pomoći, Krsta se obraća svom profesoru s Policijske akademije, čuvenom kriminalisti Arčibaldu Rajsu. Uz pripadnike carske porodice Romanov, on je tek jedan od upečatljivih istorijski likova ovog napetog romana…

Povezana vest:  200 godina od prazivođenja opere "Seviljski berberin"

Nenad Novak Stefanović (Beograd, 1961), romansijer, publicista, novinar. Romani: „Darovi mrtvih“ (1988), „Prisustvo Boga“ (1990), „Pijemont“ (1992), „Da li je neko video moje zdravlje“ (2005), „Doktor sluša sving“ (2009). Hronike: „Pokrštavanje petokrake“ (1994), „Sneg u julu“ (1996), „Jedan svet na Dunavu“ (1996), „Odbrana Beograda“ (2000), „Peti oktobar, godina posle“ (2001). Putopis: „Zemlja u koferu“ (2007). Na nemački i engleski jezik prevedene su mu sledeće knjige: „Ein Volk an der Donau“ (1999) i „Homeland in a suitcase“ (2008). Živi u Beogradu.

Povezana vest:  Meša Selimović dobio spomen ploču u Gospodar Jovanovoj

Triler „Ubistvo u Kapetan Mišinoj“ od utorka, 17. maja možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.