Manifestacija „Noć knjige“ sinoć je do ponoći održana na 51 lokaciji u 26 gradova Srbije i regiona, a samo u Beogradu uključeno je 16 knjižara „Delfi“ i Laguninih klubova čitalaca.
Čitaoci su mogli da kupe knjige s popustom od 20 odsto, pa čak do 40 odsto za kupovinu četiri knjige.

-Onaj ko je ovo izmislio trebalo da bi da dobije neku veliku državnu nagradu, jer jedno vreme potpuno je zamrlo čak i stvaralaštvo, a knjižare su bile pretvorene u prodavnice bižuterije i kancelarijskog materijala. Sad najzad imamo prave knjižare prepune knjiga, i što je najznačajnije, imamo kupce – kaže poznati pisac za decu i odrasle Ljubivoje Ršumović.

Povezana vest:  Održana promocija knjige „Lekari" Gorana Milašinovića

Još od 17 časova, ljudi punih naramaka knjiga stoje u redovima ispred kasa – nose Pekića, Selenića i ostale autore koje žele da čitaju.

Ršumović kaže da bi svaka kuća trebalo da ima biblioteku i da deca treba da rastu uz knjige, ne birajući mnogo šta će da čitaju.

-Kad mi je otac doneo Ćopićev „Prolom“, bio sam presrećan. Ta knjiga je debela desetak centimentara, i video sam da ću je čitati mesecima, a ne danima – prisetio se Čika Ršum svojih prvih knjiga.

Povezana vest:  EXIT THROUGH THE GLORY HOLE

Ršumović je samo jedan od pisaca koji se u „Noći knjiga“ druže sa čitaocima i kupcima knjiga.

Pred čitaocima su se u „Noći knjige“ našla nova knjiga Svetislava Basare „Očaj od nane“ i „Bajka“ Dobrice Ćosića, Isidora Bjelica izlazi sa svojim novim naslovom „Spas 3“, a obožavaoce Lusidne Rajli knjiga „Sedam sestara“.

Prema rečima PR-a Lagune Tanje Vučković, čitaoci su najviše zainteresovani za novu knjigu iz trilogije „Kazna za greh“ Jelene Bačić Alimpić, „Plodovi na vetru“ Trejsi Ševalije, „Islednici“ Dragana Velikića, „Karavan čudeša“ Uroša Petrovića, „Ubistvo u Kapetan Mišinoj“ Nenada Novaka Stefanovića, kao i za roman „Uska staza ka dalekom severu“ Ričarda Flanagana i knjigu „Prava istorija sveta“ Njuz.neta.

Povezana vest:  Dodata nova predstava ’’Labudovog jezera’’ na ledu u Sava Centru 14.decembra

Regionalni karakter manifestaciji daju Lagunini klubovi čitaoca u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu, Podgorici i Nikšiću, a pokrovitelj je Eurobank.